Za ulazak BIH u Eu važan je ukupan dojam

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u srijedu je kazao kako je uvjeren da će Europska unija prepoznati napredak koji je BiH napravila u provedbi reformi te kako će stoga imati “pozitivan odnos” prema zahtjevu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, koji bosanskohercegovačke vlasti kane predati 15. veljače.

Zvizdić je na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH u Sarajevu kazao kako je, bez obzira na kritike, uvjeren u to da su se stekli uvjeti za podnošenje zahtjeva za odobravanje kandidatskog statusa. “BiH se snažno vratila na europski put i to nije pitanje samo ispunjavanja uvjeta nego općeg dojma o napretku koji je dosad ostvaren”, kazao je Zvizdić, ocijenivši da će podnošenje zahtjeva za kandidatski status biti povijesna prekretnica za BiH. Predsjedništvo BiH prošlog je tjedna donijelo odluku da ta zemlja 15. veljače preda zahtjev za odobravanje statusa kandidata.

Predstavnici nekih utjecajnih država članica Unije, poput Njemačke i Velike Britanije, ranije su upozorili kako je za razmatranje i eventualno odobravanje kandidatskog statusa nužno da BiH pokaže napredak u provedbi reformi, da usvoji mehanizam usklađivanja odnosa s EU i riješi pitanje prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma s Unijom kako bi se on počeo primjenjivati i na Hrvatsku. Takva je prilagodba nužna kako bi hrvatske tvrtke dobile mogućnost bescarinskog izvoza svojih proizvoda u BiH, što je pravo koje već uživaju tvrtke iz drugih članica EU. Zvizdić je optimizam u istupu pred parlamentom temeljio na tvrdnji kako je već ostvaren značajan napredak u provedbi reformi na koje su se Vijeće ministara i entitetske vlade obvezale posebnim planom usvojenim 2015. “Vijeće ministara BiH može dokazati ostvareni napredak u provedbi plana reformi. Već je realizirano 33 posto preuzetih obveza”, kazao je Zvizdić, dodajući kako je to vjerodostojan dokaz o postignutom napretku.

Ipak je potvrdio kako još nema konačnog dogovora o mehanizmu koordinacije, najavivši kako će se to pitanje riješiti “sukladno dinamici podnošenja zahtjeva” za kandidatski status. Komentirajući problem prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma s EU, pojasnio je kako će se o tome više znati nakon idućeg kruga tehničkih pregovora, najavljenog za 16. veljače. “To je vrlo zahtjevan projekt”, kazao je Zvizdić, dodavši kako će se tek nakon toga moći govoriti o konačnim rokovima za rješavanje tog problema. EU je prilagodbu privremenog trgovinskog sporazuma od BiH zatražila odmah nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. godine, no vlasti u Sarajevu su taj zahtjev ozbiljno shvatile tek potkraj 2015.

Dotad su kao glavni argument isticale tvrdnju da bi bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske ugrozio domaću proizvodnju. Najavljeno je da će u pregovorima ustrajati na utvrđivanju kontigenata za uvoz iz Hrvatske kako bi se na taj način gospodarstvenici iz BiH postupno prilagođavali pojačanom uvozu.

You may also like

0 comments