Za tržišta ovo bi trebala biti godina oporavka

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks u 2015. blago pali, dok bi ova godina, prema Reutersovoj anketi, trebala biti bolja, premda postoji i nekoliko čimbenika koji bi mogli osujetiti takav scenarij. Prošlu je godinu najvažniji američki S&P 500 indeks završio u minusu 0,7 posto, dok je Dow Jones pao 2,2 posto, što je ponajviše posljedica pada cijena nafte i sirovina, usporavanja rasta kineskog gospodarstva i prvog povećanja kamata američke središnje banke Feda od 2006. godine. S druge strane, Nasdaq indeks ojačao je 5,7 posto.

Najveće burze u eurozoni prošle su znatno bolje, pa su tako njemački DAX i francuski CAC indeks u 2015. porasli oko 10 posto, što se ponajviše zahvaljuje poticajnim mjerama Europske središnje banke (ECB).  Britanski FTSE indeks izgubio je, pak, oko 5 posto, uglavnom zbog pada cijena dionica rudarskih kompanija, koje su se našle pod pritiskom pada cijena sirovina.

Za američka tržišta dionica 2016. bi trebala biti dobra godina nakon što je nedavnim povećanjem kamatnih stopa Fed signalizirano povjerenje u američko gospodarstvo, a i godina je to predsjedničkih izbora, što obično ide u prilog ulagačima, zaključci su to najnovije Reutersove ankete. No, analitičari također navode i niz čimbenika koji bi mogli osujetiti takav scenarij.  Većina stručnjaka očekuje rast cijena dionica, pa bi prema najnovijim anketama S&P 500 indeks 2016. godinu trebao završiti na 2.207 bodova, u plusu od oko 8 posto u usporedbi s razinom na kraju 2015.

Pa ipak, mnogo toga moglo bi poći po zlu, smatra ista skupina analitičara. Sastavila je tako podulju listu čimbenika koji bi mogli oštro pogoditi dionice – od destabilizirajućih američkih predsjedničkih izbora do previranja koja bi se mogla događati puno dalje od SAD-a. Između ostalog ih brine da bi kompanije mogle početi prestati pozitivno poslovati. Većina analitičara u Reutersovoj anketi kao najveću zabrinutost navodi slabu dobit. S obzirom na stagnaciju dobiti koja se prognozira za kompanije iz S&P indeksa za 2015. godinu, dionice su ionako već skupe. Analitičari u anketi Reutersa sada očekuju da će prihodi kompanija porasti za 3,9 posto u 2016. godini, što znači da bi svako povećanje troškova moglo rezultirati stagnacijom dobiti drugu godinu zaredom.

Snažan dolar također zadaje teškoće. Prema košarici valuta, američki je dolar u 2015. godini ojačao za više od 8 posto, a očekuje se da će i dalje rasti u 2016. zato što je američka središnja banka počela podizati kamatne stope dok ostale zemlje nastavljaju provoditi labave monetarne politike.  To bi moglo dodatno pritisnuti prihode američkih kompanija s poslovanjem u inozemstvu jer jaki dolar njihove proizvode čini skupljima na tim tržištima. U 2016. godini Amerikanci se spremaju za predsjedničke izbore. Takve godine tradicionalno idu na ruku tržištima dionicama, s obzirom da je u 13 od 16 izbornih godina od sredine prošloga stoljeća S&P indeks ojačao, neovisno o tome koja je stranka pobijedila, pokazuju podaci Stock Trader’s Almanaca.

No analitičari se pitaju bi li 2016. mogla biti iznimka od takvoga trenda, s obzirom na predsjedničke kandidate na ovim izborima poput Donalda Trumpa. “Što je kandidat ekstremniji, to je manje dobro primljen na tržištima dionica”, kazala je Kristina Hooper, investicijska analitičarka u Allianz Global Investorsu, očekujući da će aktivnosti vezane uz izbore tokom cijele godine pridonositi tržišnoj volatilnosti. U fokusu će biti Fed koji bi mogao zauzeti agresivniji pristup. Tržišta dionica uzletjela su nakon što je sredinom prosinca Fed podigao kamatne stope prvi put u posljednjih deset godina, uz nagovještaje njihovog daljnjeg postupnog povećanja. No, bude li Fed nastavio podizati kamatne stope, a inflacija ili dobit ne budu jačali, to bi moglo pritisnuti dionice. “Rast kamatnih stopa bi trebao biti stalna briga”, kazao je je Tim Ghriskey, direktor u Solaris Groupu.  U razdobljima rasta kamatnih stopa dionice bi mogle postati manje atraktivne ulagačima od ostalih kategorija imovine poput obveznica, smatra Ghriskey.

Ulagače uznemirava i postojani pad cijena nafte na svjetskim tržištima, koji je pogodio energetske kompanije te banke i ulagače koji su im pozajmili novac.  Barel sirove nafte na američkom tržištu trenutno stoji oko 37 dolara, što znači da mu je cijena pala za više od 65 posto od lipnja 2014. godine. Ako cijene nafte i ostalih roba ne osnaže, postoji rizik od širenja deflacije, budući da se smanjenje dobiti u tim sektorima širi na financijske tvrtke, dobavljače itd., upozorava analitičar u Wells Fargo Funds Managementu John Manley. Što se tiče Kine, na tamošnjim su tržištima dionice u kolovozu oštro pale i američka su tržišta odgovorila na isti način. A s obzirom na i dalje slabe prognoze za drugo najveće svjetsko gospodarstvo, ulagače brine da bi takva situacija mogla pogoditi potražnju za robama, balans među valutama i slično.

Štoviše, slabosti u Kini mogle bi se preliti na ostatak svijeta te pogoditi tržišta u nastajanju pa i SAD. Velike glavobolje zadaje i terorizam. Najmanje devet sudionika ankete među svojim najvećim brigama istaknulo je terorizam, odnosno nestabilnost na području Bliskog Istoka. “Očit rizik je neki vid geopolitičkih zbivanja koji zamrzava putovanja i trgovinu. To bi se moglo dogoditi”, kazao je Steve Auth, stručnjak za dionička ulaganja u Federated Investorsu.

You may also like

0 comments