Za sve nevolje Ukrajine kriva je Rusija

Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko će nastupiti na jubilarnom zasjedanju Generalne skupštine 29. rujna. Pojedini mediji su već prenijeli da je govor Porošenko održao već u nedjelju navečer. U stvari, on je s govornice summita UN-a raspredao o održivom razvoju, piše „Komsomoljskaja pravda”.

Međutim, već se po ovom nastupu može reći što će Porošenko iznijeti u glavnom govoru. Jer, čak i na događaju gdje su predstavnici zemalja izvještavali o tome kako ispunjavaju 17 ciljeva i 169 zadataka u ekonomskim i humanitarnim sferama (Rusiju je predstavljao ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov), Porošenko se fokusirao na Rusiju.  „Uspjeli smo tri puta smanjiti razinu siromaštva. Međutim, zbog ruske agresije, očekujemo da ovaj pokazatelj opadne”, rekao je ukrajinski lider nakon što je zaprijetio suradnju velikim industrijskim i trgovinskim partnerima zemlje s Rusijom. Naime, njegova Vlada smanjila je izvoz Ukrajine u svim pravcima i uništila kompanije ne samo na istoku Ukrajine, već i u centru i na zapadu, gdje Moskva čak i teoretski nije mogla doprijeti. „Kao rezultat izdajničke ruske aneksije ukrajinskog Krima i agresije u Donbasu, ubijeno je na tisuće ljudi. Uništena je krajnje važna infrastruktura. Ukrajina je izgubila oko 1/5 svog ekonomskog potencijala”, rekao je Porošenko. „Vojne operacije Rusije protiv Ukrajine povećale su ekološku i epidemiološku prijetnju, kao i rizik od socijalne izolacije”, naglasio je Porošenko.

U okviru sankcija protiv Rusije, ukrajinske vlasti su zabranile svim ruskim aviokompanijama, pa i „Aeroflotu” i „Transaeru” letove nad Ukrajinom. „Sve ruske aviokompanije s ’crne liste’ su napismeno obavještene o zabrani korištenja ukrajinskog zračnog prostora”, rekla je za RIA „Novosti” u ponedjeljak glasnogovornica Državne uprave civilnog zrakoplovstva Ukrajine Natalija Terleckaja.

Ukrajinske vlasti su 16. rujna uvele sankcije protiv 25 ruskih aviokompanija, dvije nepostojeće. Na listi su se našli i najveći prijevoznici: „Aeroflot”, „Transaero” i „Sibir”. Ukrajinska vlada je u petak zabranila ruskim aviokompanijama letove iznad Ukrajine do 25. listopada, kao i tranzit naoružanja i vojne opreme. Ruski ministar transporta Maksim Sokolov je kasnije izjavio da će vlasti Rusije zatvoriti nebo za ukrajinske avione.

You may also like