Za sljedeće EU izbore treba drugačije razmisliti

Plenković o pregovorima
Hrvatski premijer Andrej Plenković jedan je od pregovarača koji pokušavaju postići dogovor o čelnim ljudima europskih institucija.

Pregovori u Bruxellesu traju već više od 24 sata, a dogovor još uvijek nije vidiku. Donald Tusk za danas je odgodio sve razgovore i summit se nastavlja u utorak u 11 sati.

Danas je 6. obljetnica ulaska Hrvatske u EU.

“Čestitam svim našim sugrađanima šestu obljetnicu članstva u EU-u. Veliki dan nakon mukotrpnih zahtjevnih pregovora. Mi smo oko 15 mlrd u plusu što se tiče uplaćenih i isplaćenih sredstava iz EU fondova. Članstvo u EU-u donosi nam velike pluseve. Za nas je posebno bitno što se za šest mjeseci događa krunski događaj našeg članstva, a to je predsjedanje EU-om. Nastojat ćemo profilirati i međunarodno pozicionirati Hrvatsku”, kaže premijer.

“Nema nikakvog dogovora. Rekao sam da će biti teški i zahtjevni pregovori”, rekao je Plenković govoreći o pregovorima za čelnike europskih institucija koji u Bruxellesu traju već više od 24 sata.

“Mi smo izrazili rezervu. Pozicija cijelog EPP-a je bila da stavljamo rezervu na to. Smatrali smo da je to bio ispravan korak. Morat ćemo na kraju postići sporazum, ali u ovom trenutku nije bilo konsenzusa”, kaže Plenković.

“Rekao sam Tusku da donosimo bitnu odluku. Ne bi bilo u redu da nakon 30 sati nespavanja donosimo odluku. Treba nam mala pauza, odmor i pokušat ćemo se dogovoriti sutra”, kaže.

Priča o Spitzenkandidatima nije prošla kako su se u EPP-u nadali, kaže hrvatski premijer dodajući kako nitko ne može znati kako će pregovori sutra završiti.

“Za naredne europske izbore morat ćemo malo pažljivije razmisliti o ovome”, rekao je Plenković.

Na pitanje o tome je li i on jedan od kandidata za čelna mjesta, Plenković nije odgovorio, ali je rekao kako EPP nije odustao od borbe za princip Spitzenkandidata.

“Naša pozicija je jasna i čvrsta. Da se nismo postavili tako, razgovori bi bili gotovi”, kaže.

You may also like

0 comments