Za Siemens termoelektrane ostaju profitabilan posao

Financijski pokazatelji
Iako Siemens Energy (SE) više neće podržavati nove projekte termoelektrana na ugljen, modernizacija te održavanje postojećih će još dugo vremena biti profitabilni biznis, kazao je Christian Bruch, glavni izvršni direktor (CEO) Siemens Energyja na jučerašnjoj video prezentaciji poslovnih rezultata za fiskalnu 2020. godinu. Bruch je istaknuo da je SE postigao solidne operativne rezultate te su usprkos Covid-19 krizi neki ključni financijski pokazatelji bili u rastu.

Iako im je prihod pao za 5% u odnosu na prošlu fiskalnu godinu, s 28,8 na 27,5 milijardi eura, zabilježen je rast narudžbi i to za 1%, s lanjskih 33,7 na sadašnje 34 milijarde eura. “Siemens Energy nastavlja s provedbom programa optimizacije predstavljenim početkom rujna. Započeta su prilagođavanja proizvodnih kapaciteta u Francuskoj i Norveškoj. Uz to, kao odgovor na pad potražnje i nepovoljne tržišne uvjete, Siemens Energy odlučio je prilagoditi portfelj plinskih turbina. Umanjenja i otpisi portfelja iznosili su 956 milijuna eura. Sljedeći aspekt bili su troškovi restrukturiranja od 376 milijuna eura, kao i periodični troškovi od 195 milijuna povezani s izuzećem i ostalim posebnim stavkama. Stoga su na operativnu zaradu Siemens Energyja u fiskalnoj 2020. negativno utjecale posebne stavke u iznosu od oko 1,5 milijardi eura”, kazao je Bruch.

U usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, kada je bilo velikih narudžbi u njihovim divizijama Gas and Power i SGRE, Siemens Energy ostvario je solidne rezultate i u četvrtom tromjesečju u 2020. godini.

Kako se predviđalo, ističu, nove su se narudžbe smanjile za 24% na sedam milijardi eura, prvenstveno zbog odgađanja uslijed Covida-19 u segmentu plina i električne energije. Prihod tvrtke Siemens Energy smanjio se za 8 posto na 7,6 milijardi eura u 4. kvartalu, na što je prvenstveno utjecao pad prihoda od 11% u segmentu plina i električne energije, a što pripisuju kašnjenjima i odgađanjima projekta. No, dodaju da je pad prihoda u SGRE segmentu bio puno umjereniji. SE je upravo angažiran na dva velika projekta morskih vjetroelektrana (offshore wind park), Sofia snage 1,4 GW u Velikoj Britaniji te njemačkom projektu TenneT u Sjevernom moru za koji rade već sedmu vjetrofarmu. Maria Ferrero, financijska direktorica (CFO) Siemens Energyja, istaknula je da je u tržišnom okruženju koje ostaje neizvjesno, SE ostvario solidno četvrto tromjesečje.

“I dalje se fokusiramo na zadatke, posebno pregledavajući sve poluge kako bismo poboljšali troškovnu učinkovitost koja povećava profitabilnost i novčani tijek. To je proces, iako već vidimo napredak i znamo da smo na dobrom putu”, kazala je Ferrero, a donosi Poslovvni dnevnik.

You may also like