Za privlačenje stranih investicija potrebni su niži porezi

Analiza
Konzultanti Mazarsa skreću pozornost na najavljene dodatne izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak s primjenom od početka 2020.

Navode i da su predložene demografske mjere za mlade osobe kojima će se onima do 25. godine života obveza poreza na dohodak potencijalno smanjiti za 100%, a za mlade od 26 do 30 godina za 50%. Sva porezna rasterećenja su dobrodošla, komentira porezni stručnjak Vladimir Nol iz Mazarsa, a kako ističe, siguran je da poslovna zajednica cijeni trud Ministarstva financija zadnjih godina u tom pogledu, kao i najnovije izmjene kojima su uvedene značajne mogućnosti da poslodavci pokriju razne troškove zaposlenika neoporezivo (poput prehrane, vrtića i stanovanja).

“Kroz kontinuirane reforme se efektivni porezni teret u Hrvatskoj značajno smanjio i često smo porezno “jeftiniji” od zemalja u okruženju. Međutim, i dalje moramo se dobro potruditi to pojasniti stranim investitorima, koji smatraju naše nominalne stope poreza od 24% i 36% (pa još i prirez koji diže marginalnu stopu poreza na 42,48%) iznimno visokim u usporedbi sa zemljama u okruženju čije su nominalne stope značajno niže”, kaže Nol.

Dakle, unatoč značajnim poreznim rasterećenjima i dalje je uobičajena percepcija kako je Hrvatska iznimno skupa zemlja po pitanju poreza na dohodak, pa naš sugovornik napominje da bi stoga svakako bilo dobro razmisliti o sniženju nominalnih poreznih stopa kako bi se popravila i percepcija u javnosti. Također, najavljene su i dodatne mogućnosti isplate neoporezivih primitaka kao što su police dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

You may also like

0 comments