Za poslodavce prioritet radna mjesta

Partnerstvo
Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić izjavio je u ponedjeljak da će Vlada i poslodavci kroz mjere pomoći gospodarstvu prije svega pokušati pomoći očuvanju radnih mjesta, a u tome se nada i potpori sindikata.

“Blizu smo mjera, čuvat ćemo radna mjesta i gospodarstvo i na tome se radi. Radimo na vrijeme i proaktivno, ne kasnimo kao primjerice 2008. godine”, rekao je Majetić uoči tripartitnog sastanka u Vladi.

Rekao je kako treba imati jasne kriterije kako i komu pomagati te ponovio da treba prije svega očuvati radna mjesta i poslovanje. “Prioritet su prije svega radna mjesta. Ono što znamo već danas je da su neke firme i neki sektori prestali raditi i tim radnicima treba omogućiti sigurnu plaću i povratak na radna mjesta”, kazao je.

Neke će tvrtke, dodao je, srećom moći raditi i njima treba omogućiti da rade, da mogu doći do repromaterijala i osigurati poslovanje te im treba osigurati likvidnost. “Poduzetnicima treba novac za plaće radnika, odnosno novac za likvidnost. Jer, ako nemate prihod, a nekima će pasti i sto posto na žalost, moraju se uvesti mjere da te firme prežive ovo razdoblje”, kazao je.

“Korona će proći, nadamo se za dva mjeseca, a gospodarstvo će se mučiti još sigurno barem godinu dana”, kazao je.

Dodao je kako će se primjerice turistička industrija, ako se uhvati ritam tek 15. srpnja, oporaviti tek sljedeće godine. Na pitanje ima li HUP neke projekcije koliki će biti gubici i koliki bi bio red veličine pomoći koja bi trebala poduzetnicima Majetić je rekao kako je puno stvari još nepoznato.”Ne zna se kakve će biti rigorozne mjere, hoće li Zagreb biti sutra ili za sedam dana u karanteni, što će se dešavati s drugim gradovima. Zato je teško prognozirati”, kazao je.

“Znamo da je turistička sezona u problemu, da prijevoznici imaju problema, da će ugostitelji imati problema. To ćemo rješavati odmah, a ostale ovisno o razvoju situacije”, kaže čelnik HUP-a.

“Radimo na tome da izađemo iz krize sa što manje ožiljaka”, poručio je Majetić.

Udruga trgovine Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak ističe da prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština ima dovoljno, te poziva kupce da ne pretjeruju s kupljenim količinama i da prilikom kupnje vode računa o zaštiti svoga, i zdravlja zaposlenih u trgovini.

Hrvatska udruga banaka (HUB) u ponedjeljak je zbog aktualne situacije i pojačanih preventivnih mjera zaštite od korona virusa, pozvala građane na uporabu digitalnog bankarstva i mreže bankomata.

You may also like

0 comments