Za nuklearne operacije američke vojske još se koriste diskete

Izvješće američkog Državnog ureda za odgovornost otkrilo je da brojne državne agencije SAD-a još uvijek ovise o tehnologiji staroj nekoliko desetljeća. Amerikance je pak ponajviše šokirala činjenica da se primjerice 8-inčne diskete još uvijek koriste i za nuklearne operacije američke vojske.

U izvješću stoji da je IT sustav ministarstva obrane star pune 53 godine te kako je u planu njegova modernizacija do kraja fiskalne 2017. godine. Iako će mnogi pretpostaviti da je u pitanju čisti nemar i nedostatak ulaganja u osjetljive sustave, situacija nije tako jednostavna, piše Jalopnik. Naime, svi si prastari sustavi do danas su se održali iz sigurnosnih razloga jer je njih nemoguće obrisati ili komprimirati elektromagnetskim pulsom. Nuklearni je program zahvaljujući tomu sve do danas ostao praktički netaknut, piše 24sata.hr.

No, kako nije bilo nadogradnje na nove i jeftinije tehnologije, troškovi održavanja starih sustava i tehnologija u posljednjih su se nekoliko godina višestruko povećali. Zaključak izvješća Državnog ureda za odgovornost je kako su ulaganja u nove tehnologije postala neizbježna i to prije nego stari sustavi ‘nadžive svoju efektivnost’, navodi The Verge.

You may also like