Za nekoliko mjeseci moguć referendum o Brexitu

Velika Britanija mogla bi održati referendum o članstvu u Europskoj uniji unutar “nekoliko mjeseci” ako druge članice EU-a podrže niz predloženih promjena objavljenih ranije u utorak, izjavio je britanski premijer David Cameron.

“Sada smo možda dobili nekoliko mjeseci prije nego što održimo taj referendum ako sklopimo taj sporazum, ako on prođe, tada ćemo odrediti datum održavanja referenduma”, rekao je Cameron. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je u utorak prijedloge za dogovor s Velikom Britanijom koji će biti temelj za raspravu na predstojećem summitu čelnika EU-a 18. i 19. veljače u sklopu priprema za referendum o ostanku ili odlasku Britanije iz EU-a.

U pismu upućenom svim čelnicima zemalja članica EU-a, Tusk ističe da ovi prijedlozi, po njegovu mišljenju, rješavaju pitanja koja je postavila Velika Britanija, a da istodobno nisu prekršena načela na kojima je utemeljena Europska unija.

Prema prijedlozima, na kojima se već mjesecima radilo, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona. Predlaže se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenata, to jest njih 16, može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja.

Tusk ističe da prijedlozi za zaštitu zemalja koje nisu članice eurozone ne znače da one mogu imati veto na odluke eurozone. Prijedlog uključuje i odredbe za ograničavanje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice. To je bio jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, a ono prema Tusku ovim prijedlogom nije prekršeno.

You may also like

0 comments