Za Končar nema zime, dogovorili posao u Iraku

Obnavljaju HE koju su izgradili

Za zagrebački Končar još je 2021., u kojoj je obilježio i svoj 100. rođendan, bila upisana kao godina s povijesno najboljim rezultatima poslovanja, a u startu je sve upućivalo da će se snažan rast nastaviti i u 2022., u koju je ušao s rastom novih narudžbi. Ni nestabilnost koju je potaknula ruska agresija nije poljuljala pozitivna kretanja u Končaru.

No, vijest da se nakon 35 godina realizacije jednog od najvećih projekata koji mu je dao referencu Končar na velika vrata vraća u Irak, dodatan je plus za tekuće poslovanje, a još i više dobiva na težini u novim uvjetima u kojima raste glad za energetskim postrojenjima i potražnja za proizvođačima s iskustvom.

Iz objave Končara da je s Ministarstvom elektroenergetike Iraka u Bagdadu zaključio 65 milijuna eura vrijedan ugovor o obnovi postrojenja hidroelektrane Haditha sa šest turbina instalirane snage 128 megavata, doznaje se da će biti uključeno više tvrtki iz grupacije, na čelu s Končar – Inženjeringom.

Angažman predviđa djelomičnu revitalizaciju proizvodnih jedinica, zamjenu dijela srednjenaponske i visokonaponske opreme, kompletnih sustava upravljanja elektranom, sustava uzbude i električkih zaštita, kao i obnovu strojarskih podsustava i hidromehaničke opreme elektrane. Ovaj vrijedan posao realizirat će se u partnerstvu s iračkom tvrtkom Al Rashak pod ingerencijom Ministarstva trgovine.

Energetsko postrojenje Haditha na rijeci Eufrat inače je jedan od velikih projekata koji je isplaniran još kasnih 60-ih, a gradnja je započela 1977. i trajala deset godina.

Realizacija projekta, kako je tada bila praksa, odvijala se u kooperaciji više tvrtki tadašnje Jugoslavije, a Končar je bio zadužen za generatore i transformatore, sklop koji s aspekta elektrostrojarske struke predstavlja srce elektrane.

Gradnja ove hidroelektrane stajala je oko 830 milijuna američkih dolara, što bi, preračunato u današnje vrijednosti, bilo deset puta više.

Hidroelektrane predstavljaju, inače, jedan od najsloženijih elektroenergetskih objekata, a za Končar je Haditha po instaliranoj snazi bila najveća hidroelektrana koju je izgradio po načelu “ključ u ruke” u svojoj povijesti.

Ali Ahmad Hassan, generalni direktor GEEP-a i Ivan Tomšić, član Uprave Končar – Inženjeringa/Končar

Taj je zagrebački elektroindustrijski div ujedno i jedan od posljednjih preostalih proizvođača na europskom tlu koji još proizvodi generatore, a s druge strane, revitalizacija postojećih kapaciteta postaje sve vrednija niša, na koju očito i u Končaru računaju.

O poslu za obnovu Hadithe, prema informacijama iz Končara, prvi su pregovori startali prije deset godina, ali su zbog pojave ISIL-a i ratnog stanja bili zaustavljeni. Obnovljeni su na poziv Iračana prije godinu i pol.

Rok za obnove Hadithe je 1230 dana, odnosno tri godine i četiri mjeseca, a jamstveni rok godinu dana od puštanja u pogon svake etape. Iako je u proteklim godinama uspješno realizirao više manjih ugovora, uglavnom isporuke opreme i rezervnih dijelova, upravo zaključeni posao u Končaru označavaju povijesnim za njihovo daljnje globalno pozicioniranje.

“Potpisivanjem ovog ugovora ostvareni su preduvjeti za ugovaranje novih poslova u Iraku, kako na samoj HE Haditha, tako i na ostatku iračkog tržišta”, podvukao je prvi čovjek Končara Gordan Kolak.

Revitalizacija je uvijek zahtjevnija od izgradnje novog postrojenja, a u Končaru računaju i da će se tijekom realizacije ovog posla pojaviti potreba za revitalizacijom i ostatka postrojenja, te da je, s obzirom na njegovu veličinu, realno očekivati dugotrajno prisustvo u realizaciji novih poslova i proširenjem djelatnosti na ostala područja u kojima je Končar etabliran.

Iz sadašnje perspektive, kada se i sve više ruše stare paradigme i preferira domaću proizvodnju na europskom tržištu, te se otvara prostor na Bliskom istoku i azijskom tržištu, za Končar nema zime, piše Poslovni dnevnik

You may also like