Home Energetika Za Jandrokovića supružnici Dalić dvije osobe, a supružnici Karamarko jedna?

Za Jandrokovića supružnici Dalić dvije osobe, a supružnici Karamarko jedna?

by Energypress.net

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak pokrenuti postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić kako bi se utvrdilo nalazi li se ona u potencijalnom sukobu interesa kada se odlučuje o otkupu INA-e. Odluka Povjerenstva koja nije najbolje sjela HDZ-ovom potpredsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću.

“Ako ćemo ekstenzivno tumačiti taj potencijalni sukob interesa, onda se bojim da se više nitko neće moći baviti ničim”, kazao je u srijedu Jandroković, a na pitanje je li se onda i ekstenzivno tumačio u slučaju Tomislava Karamarka odgovorio je:

“Neću govoriti o drugim slučajevima, govorim o ovom i o načinu na koji je to formuliralo Povjerenstvo. Za mene je to besmisleno i ovako kako to čini Povjerenstvo čini mi se da će zaista onemogućiti ozbiljno bavljenje politikom. Čini mi se da dolazi do fenomena gdje Povjerenstvo želi sebi uzeti ovlasti koje mu objektivno ne pripadaju i mislim da će trebati razmotriti i kroz zakonska rješenja je li optimalno ovo što sada imamo kroz Povjerenstvo.”

Novinari su od Jandrokovića inzistirali da usporedi ovaj slučaj sa slučajem Tomislava Karamarka.

“Ta dva slučaja po meni nisu ista jer se u slučaju Martine Dalić radi o dvije osobe – jedna radi za Hrvatsku druga je imenovana od Vlade (suprug Martine Dalić koji je član Upave INA-e). Ne bih ulazio pojedinačno u slučajeve, već bi trebalo dobro raščlaniti što je potencijalni sukob interesa i je li moguće zbog potencijalnog sukoba interesa dovoditi ljude u ovakvu situaciju. Potencijalno su svi lopovi jer mogu doći u dućan i ukrasti čokoladu”, oštro će Jandroković.

Na konstataciju novinara da je Martina Dalić u potencijalnom sukobu jer odlukama o INA-i na neki način odlučuje i o svom kućnom budžetu.

“Sada ću ja biti ekstenzivan. Svaki zastupnik čiji supružnik radi u javnoj upravi, kada odlučuje o povećanju plaće je po toj logici isto u sukobu interesa. Budimo ozbiljni. Ako je netko doista zloupotrijebio položaj onda je to sukob interese. Ako postoji potencijalni sukob koji nije konzumiran, a zbog njega mi važne osobe dovodimo do toga da za državu ne mogu donositi odluke, onda Hrvatska ima problem. Proanalizirajmo situaciju kakva je u MOL-u, kako se tamo donose odluke i dovedimo sada Hrvatsku koja ima svoje interese u INA-i, da se ravnopravno nosi s mađarskom stranom. Vidjet ćemo da je to nemoguće. Pitam se onda je li to ono što želimo kada su u pitanju nacionalni interesi Hrvatske”, odgovorio je Jandroković za N1.

Related Posts