Za Hrvatsku je važna energetska diversivikacija

HBOR i EIB
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) u četvrtak su potpisali ugovor o provedbi ELENA programa, kojim će poduzetnicima na raspolaganju biti nešto više od dva milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti.

Ugovor su u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) potpisali potpredsjednik EIB-a Vazil Hudak, a ispred HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo. Program ELENA (eng. European Local Energy Assistance) je program tehničke pomoći, provodi ga EIB, a HBOR-u je odobren iznos bespovratnih sredstava od 2,1 milijuna eura, osiguranih za pokriće troškova izrade projektne dokumentacije (poslovni plan, energetski pregled, glavni projekt i sl.) kao i savjetodavnih usluga.

Sredstva se mogu koristiti za ulaganja u projekte javnog i privatnog sektora, a koji se odnose na povećanje energetske učinkovitosti, što uključuje i javne i privatne zgrade, zatim obnovljive izvore energije i javnu rasvjetu.

Kako je istaknuto na potpisivanju, očekuje se da će provedba ELENA programa u Hrvatskoj potaknuti do 57,6 milijuna eura ulaganja, a ona bi trebala rezultirati uštedom 35 gigavatsati (GWh) energije svake godine te smanjenjem emisije ugljičnog dioksida (CO2).

Navedene usluge će pružati konzultanti koje će HBOR odabrati putem javnog natječaja koji je u tijeku, pa se tako očekuje da će sredstva biti dostupna u prvom kvartalu 2020. godine. Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko ocijenila je da tih dva milijuna eura predstavljaju značajnu financijsku pomoć, jer poduzetnici taj prvi korak, koji podrazumijeva pripremu projekta i razvoj projektne dokumentacije, najčešće financiraju sami i ulaze u određeni rizik za koji ne znaju hoće li im se kasnije isplatiti.

Potpredsjednik EIB-a Vazil Hudak vjeruje da je ELENA program, iako relativno male vrijednosti, važan u smislu utjecaja na druga ulaganja u projekte energetske učinkovitosti. Smatra da je za Hrvatsku važno ne samo razmatrati nove izvore energije i njene diverzifikacije, kao što je primjerice projekt LNG terminala na Krku, oko kojeg je EIB također angažiran, već i promatrati postojeće mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti.

You may also like

0 comments