Za Glas Slavonije ministar Vrdoljak poručio kako je uvoznički lobi protiv bušenja u Jadranu

Zagreb – Nakon što se otkriju nova nalazišta, uvoz više neće biti potreban, a uvoznicima to ne odgovara.

Zašto ste, unatoč protivljenju SAD-a i sankcijama Rusiji, poveli gospodarstvenike na Gospodarski summit u Moskvi? “Cilj je bio ojačati suradnju hrvatskih i ruskih gospodarstvenika koji žele razvijati poslovne odnose iznimno važne za naše gospodarstvo. Naše izaslanstvo u kojem je bilo oko 100 vodećih predstavnika hrvatskih tvrtki i gospodarstva dočekalo je više od 250 ruskih gospodarstvenika. Na taj smo način otvorili nova vrata našim poduzetnicima, domaćem izvozu i obostranim investicijama, što potvrđuju postignuti dogovori i neki novi sklopljeni poslovi.”

Ministarstvo vanjskih poslova podržava Ukrajinu, a Ministarstvo gospodarstva koje predvodite vi, ide u suradnju s Rusijom. “U ovom slučaju radilo se isključivo o očuvanju i unaprjeđivanju direktnih gospodarskih kontakata između dvije zemlje, bez ikakve političke dimenzije toga skupa. Hrvatska je članica EU i NATO-a i sudjelovali smo u donošenju sankcija koje su uvedene prema Rusiji, ali nastavljamo surađivati i graditi odnose u područjima koja nisu njima obuhvaćena.”

Što može Slavonija očekivati od istraživanja i eksploatacije nafte? “Investicije u istraživanje i eksploataciju bit će pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta, posebno u Slavoniji. To potvrđuje i izniman interes naftnih tvrtki za istraživanje nafte i plina na kopnu. Očekujem znatna ulaganja naftnih tvrtki, a u fazi eksploatacije uslijedit će još značajnija, što će rezultirati jeftinijim energentima, većim brojem radnih mjesta i kvalitetnijim životom.”

Kako komentirate prosvjede, kritike, najave referenduma i prozivanje za ugrožavanje turizma zbog vađenja nafte iz podmorja? “Ovaj projekt se provodi uz primjenu svih mjera i najviših i najstrožih ekoloških standarda zaštite Jadrana jer je cilj zaštititi prirodno bogatstvo koje imamo. Važno je znati da se Jadran već eksploatira u Italiji, i to s minimalnih tehničkim i ekološkim zahtjevima prema investitorima, a sutra će isto tako biti u Crnoj Gori. Postoji golem poslovni interes energetskog uvoznog lobija da se projekt zaustavi jer nakon što se otkriju nova nalazišta, uvoz više neće biti potreban. Razumijem da s te strane dolaze inicijative da se projekt zaustavi, ali to nije, i neće biti moguće. Uvijek sam otvoren za konstruktivnu kritiku, ali ne i zaustavljanje projekta koji Hrvatskoj donosi maksimalnu ekološku zaštitu, jeftinije energente, više posla i bolji život.”

Kakva će biti sudbina rafinerija u Sisku i Rijeci? “Učinit ću sve da spriječim zatvaranje rafinerija, izvoz domaće nafte i njezinu preradu u Mađarskoj, Srbiji ili Bosni, umjesto u domaćim rafinerijama, posebno Sisku. Također, učinit ću sve da što prije počne modernizacija rafinerije u Rijeci. INA neće biti podružnica MOL-a, a Hrvatska energetska kolonija.”

Koliko je realna privatizacija HEP-a? “Napravili smo plan upravljanja imovinom u vlasništvu RH za 2015. godinu i u skladu sa stanjem na tržištu kapitala, razmotrit ćemo opciju inicijalne javne ponude ograničenog obujma dionica HEP-a. No, nikakva odluka o tome još nije donesena, tako važnu odluku može donijeti jedino Vlada RH.”

Hoće li laburisti, a možda i još netko, pojačati vladajuću koaliciju na parlamentarnim izborima? Što je s IDS-om? “Načelno su postignuti dogovori o koaliciji, ali pregovori još uvijek traju. No sigurno se zna i tko neće biti dio našega tima, a to su oni koji politiku koriste i vode isključivo iz osobnih interesa.”

Nagađalo se da HNS stoji iza prijedloga izmjena Izbornog zakona koji je u prvoj verziji onemogućavao Radimiru Čačiću sudjelovanje na izborima? “Potpuno netočno. Cilj izmjena Izbornog zakona bio je podići razinu demokracije. Nijedna inicijativa za izmjenu zakona ne donosi se zbog jedne osobe, a prijedlog koji spominjete stigao je iz Kluba SDP-a.”

Kako ocjenjujete nastupni govor Kolinde Grabar Kitarović? “Drago mi je jer je u govoru predsjednice bio vidljiv odmak od retorike u kampanji i jer smo čuli poziv na suradnju i zajedništvo, korištenje razlika koje imamo u društvu kao novu snagu za jačanje i okretanje budućnosti. Suradnja s Vladom je nezaobilazna i očekujem da će biti kvalitetna, na dobrobit svih građana.”

You may also like