Za devet dana Ivica Dačić dolazi u Zagreb

Beograd – Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za devet dana dolazi u Zagreb, na razgovore o neriješenim pitanjima između Hrvatske i Srbije.

Glavne točke prijepora su: srbijansko samoproglašavanje nadležnosti za suđenja hrvatskim državljanima za događaje na hrvatskom teritoriju, sudbina branitelja Veljka Marića koji je u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici te neriješena granična pitanja na Dunavu. Želi li Srbija u Europsku uniju, morat će kooperativnije rješavati te probleme. Dačić je u uzvratni posjet Zagrebu trebao doći još u studenome prošle godine, ali je to odgođeno jer su hrvatske vlasti zamjerile Beogradu što se nije ogradio od huškačkih izjava optuženoga ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon što je privremeno pušten iz haškog pritvora. Potpredsjednik srbijanske vlade potvrdio je novinarima da će posjetiti Zagreb 11. ovoga mjeseca, na poziv šefice hrvatske diplomacije Vesne Pusić, kako bi učinili iskorak u građenju što boljih odnosa.

Sudbina nestalih u ratu glavno je otvoreno pitanje u odnosima Hrvatske i Srbije, kao i kažnjavanje ratnih zločinaca. Odnosi dviju država napeti su u posljednje vrijeme i zbog srbijanskoga zakona o univerzalnoj mjerodavnosti, na temelju kojeg je osuđen hrvatski branitelj Veljko Marić i u zatvoru je u Srbiji. Zagreb traži da beogradske vlasti povuku sporni zakon te prijeti da će u suprotnom otežati put Srbije prema Europskoj uniji.

You may also like