Za 12 milijardi kuna, dio građana dobiva srednji vijek

Index.hr
Zagreb kao najveći hrvatski grad, s najvećim prirezom i velikim brojem stanovnika koji pune i gradsku, ali i blagajnu gradskih tvrtki, raspolaže ogromnim novcem.

Proračun Grada Zagreba, prema planu za ovu godinu, iznosi oko 12 milijardi kuna, a s oko pet milijardi kuna raspolaže Zagrebački holding, dok još gotovo svi njegovi stanovnici nemaju ni najosnovnije komunalne usluge.

Oko pet posto kućanstava, ili njih 19 tisuća, još uvijek nema kanalizaciju, dok ih oko 2800 nema ni vodovod. Tako da, dok Bandić otvara fontane, oni za najveći prirez u zemlji, od 18 posto, zauzvrat dobiju životne uvjete kao iz srednjeg vijeka. Iako je proračun Grada ogroman i, kao što smo već spomenuli, iznosi oko 12 milijardi kuna, Bandić je uspio napraviti dug od čak milijardu kuna, a ako se tome pribroje jamstva gradskim tvrtkama, on prelazi dvije milijarde kuna.

Još zaduženije su gradske tvrtke okupljene u Grupu Zagrebački holding koja ima prihode od oko pet milijardi kuna, ali i dugoročne obveze – znači krediti i izdane obveznice – koje iznose preko osam milijardi kuna te kratkoročne obveze od oko dvije milijarde kuna. Što znači da je Grupa Zagrebački holding krajem 2018. godine, a to je izvješće iz kojeg smo vadili brojke, imala dug od 10 milijardi kuna.

Gradska administracija, kao i Zagrebački holding idealni su za uhljebljivanje pa se tako u administraciji nakupilo oko tri tisuće ljudi, dok u Holdingu radi ili, bolje rečeno, prima plaću 11.200 ljudi, piše Index.hr 

You may also like

0 comments