Home Ekonomija Z. Marić: Pri aktivaciji državne imovine Vlada će se voditi nacionalnim interesima

Z. Marić: Pri aktivaciji državne imovine Vlada će se voditi nacionalnim interesima

by admin

Ministar financija Zdravko Marić u petak je istaknuo da će se Vlada pri aktivaciji državne imovine, od čega je u 2017. planiran proračunski prihod od 1,4 milijarde kuna, prije svega voditi nacionalnim interesima te ekonomskim i financijskim načelima.

 “Kada govorimo o aktivaciji državne imovine, puno puta smo rekli da ćemo se rukovoditi prije svega nacionalnim interesima te ekonomskim i financijskim načelima. Dakle, nema nikakve potrebe za nikakve ishitrene odluke niti brzu prodaju, nego baš suprotno”, izjavio je Marić novinarima nakon što je, zbog obveza u Saboru, otišao sa sastanka sa sindikatima u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Dodao je da bi u tome mogli participirati strateški investitori i hrvatski mirovinski fondovi te da će se o tome još razgovarati. Istaknuo je i da je iznos od 1,4 milijarde kuna planiran za 2017., ali i za 2018. i 2019.

 Na kritike da je proračuna rastrošan, Marić je još jednom pojasnio da se u usporedbi rashoda planiranih za 2017. s onima iz rebalansa ovogodišnjeg proračuna radi o porastu od 6,7 milijardi kuna, no da od toga treba oduzeti gotovo 2,8 milijardi kuna, koji se odnose na namjenske i vlastite prihode, najviše na EU pomoć, koji ne utječu na deficit.

“To je kategorija rashoda koja ne stvara deficit. Ako povučete EU fondove i potrošite ih, oni su vezani za specifičnu namjenu i neutralni su u smislu deficita. Onda zapravo imamo povećanje rashoda od 3,8 milijardi kuna koji stvaraju deficit, s tim da je i u tom iznosu sadržano 1,3 milijarde kuna koje će se iz državnog proračuna kompenzirati izravno jedinicama lokalne i područne samouprave. Na razini opće države je zapravo povećanje od 2,5 milijarde kuna”, pojasnio je ministar financija.

 Uz to je naglasio da je najvažniji podatak o deficitu na razini konsolidirane opće države, u koji su uračunati i proračuni izvanproračunskih korisnika i proračuni lokalnih samouprava, a koji je za 2017. planiran u iznosu od 5,6 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a. “To je onaj podatak koji objavljuje i Eurostat i hrvatski Državni zavod za statistiku, odnosno koji koristi bilo tko od relevantnih faktora i stručne javnosti”, naveo je ministar.

 Pojasnio je i da se povećanje rashoda za zaposlene u 2017. za 700 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnje odnosi na povećanje mase plaća za zaposlene kojima je država poslodavac. “Vlada na taj način jasno komunicira i pokazuje da svoje zaposlenike, kao najveći poslodavac u ovoj državi, želi stimulirati rastom plaća tijekom 2017. godine”, rekao je Marić, a na upit hoće li danas završiti pregovori sa sindikatima odgovorio: “To ćemo još vidjeti”.

(Agencija)

Related Posts