Z. Marić predvodi hrvatsko izaslanstvo u Svjetsku banku i MMF

Ministar financija Zdravko Marić predvodit će od 6 do 9 listopada hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja se održava u Washingtonu.

Kako su u četvrtak izvijestili iz Ministarstva financija, u hrvatskom su izaslanstvu predstavnici ministarstava financija, pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatske narodne banke (HNB).

Tijekom godišnje skupštine hrvatsko će izaslanstvo održati niz sastanaka s predstavnicima Svjetske banke. Ministar Marić će se, među ostalima, susresti s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju Cyrilom Mullerom, direktorom Svjetske banke za operacije u zemljama članicama Europske unije za Europu i srednju Aziju Arupom Banerjiem te izvršnim direktorom Banke Frankom Heemskerkom.

Najavljene teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će stanje u postojećim projektima, daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata te buduću suradnju Hrvatske sa Svjetskom bankom, navode iz Ministarstva financija.

Hrvatsko će se izaslanstvo sastati i s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom Sektora za Europu MMF-a Poulom M. Thomsenom, izvršnim direktorom u MMF-u Anthonyem De Lannoyom i voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom, s kojima će razgovarati o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i mjerama monetarne i fiskalne politike.

Tijekom boravka u Washingtonu održat će se i drugi sastanci, poput sastanka s predsjednikom Inter-američke banke za razvoj Luisom Albertom Morenom, guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe Rolfom Wenzelom te prvim potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Philipom Bennettom. Ovogodišnja skupština Svjetske banke i MMF-a okupit će visoka državna izaslanstva iz 189 zemalja.

You may also like