Youtube, deseta obljetnica

Jedan od najvažnijih segmenata internet kulture i jedna od najposjećenijih internet stranica, poznati YouTube, danas obilježava 10 godina svog postojanja.

Naime, na današnji dan je registriran njegova domena, a osnovala su ga tri bivša radnika kompanijePaypal sredinom veljače 2005. godine, a već sljedeće godine u kolovozu Google je objavio da je kupio tu kompaniju za 1,65 milijardi dolara. Na toj ogromnoj onine video platformi svake minute se objavi čak 300 sati video materijala svih vrsta, od glazbe i zanimljivosti, do vijesti, savjeta, televizijskih emisija, osobnih iskustava…

Skoro da ne postoji riječ koja se može ukucati, a da broj rezultata bude nula. Ukoliko netko želi naučiti svirati gitaru, pravilno se našminkati ili popraviti računalo, dovoljno je da to ukuca na YouTubeu i pronaći će točne upute za to. Međutim, kroz deset godina postojanja, taj servis je prešao okvire samo zabavnog karaktera, pa se slobodno može reći da je svojevrsna platforma koja na različite načine povezuje, inspirira i informira.