Xi se nada boljim vezama sa Sjevernom Korejom

Kineski predsjednik Xi Jinping odgovorio je na čestitku sjevernokorejskoga vođe Kim Jong Una u povodu kongresa kineskih komunista rekavši da se nada promicanju veza između dviju zemalja, prenosi sjevernokorejska državna novinska agencija u četvrtak.
Razmjena prijateljskih poruka relativno je uobičajena, no dolazi u vrijeme kad je Kina pod jakim pritiskom SAD-a da učini više kako bi se obuzdao sjevernokorejski program projektila i nuklearnih pokusa zbog kojih su porasle napetosti u svijetu.

Kina je sve više ogorčena zbog sjevernokorejskih pokusa koji se nastavljaju unatoč rezolucijama UN-a te opetovano poziva na suzdržanost a sve strane da govore i djeluju smireno.

Xijeva poruka dolazi nekoliko dana prije prvoga službenoga posjeta američkoga predsjednika Donalda Trumpa Aziji, u sklopu kojega važno mjesto pripada problemu Sjeverne Koreje. To slijedi nakon neočekivanog sporazuma između Seula i Pekinga u utorak da se krene dalje nakon dugogodišnjeg spora zbog raspoređivanja proturaketnog sustava u Južnoj Koreji.

“Želim da s obzirom na novu situaciju, kineska strana učini napore s DPRK (Sjevernom Korejom) kako bi se promicali zdravi, održivi i stabilni odnosi između dviju zemalja koji bi pozitivno pridonijeli … regionalnome miru i stabilnosti i općem napretku”, napisao je Xi u poruci datiranoj 1. studenoga, prema službenoj novinskoj agenciji KCNA.

Glasnogovornica kineskoga ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying nije dala pojedinosti Xijeve poruke Kimu no potvrdila je da je ona poslana u znak zahvale za Kimovu čestitku.

You may also like

0 comments