WTO: Smanjenje birokracije povećat će izvoz

Korist od novog sporazuma za olakšavanje trgovine kroz smanjenu birokraciju na granici i standardizaciju carinskih postupaka bit će daleko veća nego što se mislilo i mogla bi povećati godišnju vrijednost globalnog izvoza i do 3.600 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Sporazum pri WTO-u za olakšavanje trgovine (TFA) postignut je na ministarskoj konferenciji na Baliju u prosincu 2013. godine a učinit će više za jačanje trgovine nego da se ukinu sve uvozne carine na globalnoj razini, smanjujući troškove za 9,6 do 23,1 posto, izračunali su u WTO-u. “Moglo bi se reći da je u svjetskoj trgovini to ekvivalent prelasku pri povezivanju na Internet s analogne fiksne linije na širokopojasni pristup”, kazao je generalni direktor WTO-a Robert Azevedo.

Nova bi pravila – nakon što stupe na snagu, za što se Azevedo nada da će biti do kraja 2016. godine – trebala smanjiti vrijeme čekanja na carinama, srezati potencijal za korupciju i ubrzati izravna strana ulaganja u slabija gospodarstva.

Od toga se sporazuma prema različitim studijama ekonomičnosti ranije bilo očekivalo da će povećati trgovinu u rasponu od 400 milijardi do najviše 1.000 milijardi dolara. Mnogi trgovinski stručnjaci su izbjegavali koristiti gornju granicu toga procijenjenog raspona, no istraživanja samog WTO-a pokazala su da su procjene na donjoj granici. “Općenito gledano, simulacije su potvrdile da će dobitak za trgovinu od brze i sveobuhvatne primjene TFA vjerojatno biti u rangu tisuća milijardi dolara, pridonoseći godišnjem povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) za gotovo jedan posto u nekim zemljama”, navodi se u najnovijem izvješću WTO-a.

Sporazum će stupiti na snagu nakon što dobije podršku dvije trećine članica WTO-a. Dosad ga je ratificiralo 50 zemalja od ukupno 161 aktualne članice te svjetske organizacije, podsjeća Reuters.

You may also like

0 comments