Home Geopolitika WSJ: SAD želi zabiti klin između Rusije i Irana

WSJ: SAD želi zabiti klin između Rusije i Irana

by Agencije

Tim predsjednika SAD-a Donalda Trumpa traži načine da razori vojni i diplomatski savez između Rusije i Irana, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na predstavnike administracije, kao i na europske i arapske činovnike.

“Ako postoji mogućnost da se unese razdor između Rusije i Irana, mi smo je spremni proučiti”, izjavio je jedan od predstavnika Trumpovog tima. Izvor tvrdi da nova strategija na kojoj radi administracija treba pomiriti prividnu proturječnost između “obećanja Donalda Trumpa da će se odnosi s Rusijom poboljšati” i agresivnih pokušaja Washingtona da uputi izazov Iranu, jednom od ključnih saveznika Moskve na Bliskom istoku.

SAD, prema riječima izvora, “ne gaji iluzije” o odnosima s Moskvom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Pritom Washington ne smatra da Rusija predstavlja egzistencijalnu prijetnju koja se može usporediti sa SSSR-om i zato se Trump prije svega koncentrira na odvraćanje Irana. WSJ ističe da navedena strategija ne objašnjava one “smiješne signale” koje Trump i njegovo okruženje šalju Moskvi i koji su zabrinuli mnoge saveznike SAD-a.

Rusija pak namjerava nastaviti razvijati odnose s Iranom i ne smatra da je ta država teroristička zemlja, izjavio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi list Izvestija. Glasnogovornik Kremlja je prokomentirao izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Iran “teroristička država broj jedan”, rekavši da se u Moskvi ne slažu s takvim postavljanjem pitanja. “Vi znate da Rusija ima partnerske, dobre odnose s Iranom, mi surađujemo po cijelom nizu pitanja, mi cijenimo naše odnose u trgovinsko-ekonomskoj sferi i nadamo se da će se oni daljnje razvijati”, istaknuo je Peskov.

Glasnogovornik ruskog predsjednika je također podsjetio da se stavovi Moskve i Washingtona dijametralno razlikuju po čitavom nizu pitanja međunarodne i regionalne politike. Međutim, to ne može biti prepreka izgradnji komunikacije i pragmatičnih odnosa između Rusije i SAD-a.

Related Posts