Home Ekonomija WSJ: Predsjednički izbori mogli bi iznjedriti nove sankcije SAD-a Rusiji

WSJ: Predsjednički izbori mogli bi iznjedriti nove sankcije SAD-a Rusiji

by Energypress.net

Za odluku o uvođenju novih ekonomskih ograničenja protiv Moskve potreban je konsenzus unutar vladajućih struktura SAD, ali američki dužnosnici dosad nisu postigli zajednički stav o ovom pitanju, piše Wall Street Journal.

Washington smatra da iza hakerskog napada na servere Demokratske stranke SAD-a stoji Rusija i razmatra uvođenje novih sankcija protiv Moskve, piše The Wall Street Journal.

Poslije napada na mrežu Demokratske stranke na stranici WikiLeaks-a je objavljeno 19 000 pisama, koja pokazuju da je za vrijeme unutarstranačkih izbora stranački aparat praktički radio za Hillary Clinton, a protiv Bernija Sandersa. U stožeru Hillary Clinton za napad na servere su optužili Rusiju, koja navodno na taj način želi pomoći Donaldu Trumpu da postane predsjednik.

Neki suradnici FBI i američke obaveštajne službe također smatraju da su provaljivanje servera Demokratske stranke organizirali hakeri koji su povezani sa Rusijom, piše američki list.

Za uvođenje sankcija potrebna je javna optužba Bijele kuće prema Moskvi ili “hakerima koje podržava Rusija”. Ali zasad američke vlasti ne žele imenovati one koji, po njihovom mišljenju, stoje iza provale u poštu demokrata, piše list.

Osim toga, za odluku o uvođenju novih ekonomskih ograničenja protiv Moskve potreban je konsenzus unutar vladajućih struktura SAD, ali američki dužnosnici dosad nisu postigli zajednički stav o ovom pitanju, piše Wall Street Journal, pozivajući se na provjerene izvore.

Optužbe o tome da je Rusija umiješana u hakerski napad Rusija naziva apsurdnim. Glasnogovornik predsjednika Rusije, Dmitrij Peskov je izjavio da one “graniče sa totalnom glupošću”. Kremlj ističe da uvijek pažljivo izbjegava sve poteze i riječi koje bi mogle bit  protumačene kao miješanje u izborni proces.

Related Posts