WSJ: Oporavak ruskog gospodarstva

Ispravni potezi Središnje banke povratili su povjerenje u rubalj i makroekonomsku politiku Rusije, smatraju stručnjaci s kojima je razgovarao Wall Street Journal.
Dvije godine poslije pada cijena nafte i uvođenja ekonomskih sankcija od strane Zapada Rusija je ponovno privlačna zemlja za investitore, piše The Wall Street Journal. Najzaslužnija za to je, smatra američki list, guvernerka Središnje banke Elvira Nabiulina.

U utorak, 23. kolovoza, burzovni indeks Moskovske burze dostigao je rekordnu razinu. Ove godine je on porastao za 25%, što Rusiju postavlja na šesto mjesto na popisu 23 zemlje u razvoju prema verziji MSCI Inc., ističe se u članku. Osim toga, rubalj je ojačao u odnosu na dolar za 13% i ovaj pokazatelj rusku valutu postavlja na treće mjesto među zemljama u razvoju prema verziji J. P. Morgan Chase & Co.

Mnogi investitori, nastavlja The Wall Street Journal, smatraju da je jačanju ruske ekonomije najviše doprinijela guvernerka Središnje banke Elvira Nabiulina. List podsjeća na njezinu neočekivanu odluku iz studenog 2014. godine da tečaj rublja ne veže za dolar, kao i na naglo povećanje referentne kamate kako bi se spriječio odljev kapitala i smanjila inflacija. “Ovi potezi su bili teški za rusku ekonomiju koja je pala u recesiju zbog sniženja tečaja rublja, kao i smanjenja kupovne moći građana. Ali s vremenom su ovi potezi doprinijeli tome da se povrati povjerenje međunarodnih investitora u rusku ekonomiju, u kojoj se i dalje osjeća djelovanje krize iz 1998. godine”, ističe se u članku.

Ispravni potezi Središnje banke povratili su povjerenje u rubalj i u makroekonomsku politiku Rusije, smatraju stručnjaci s kojima je razgovarao Wall Street Journal.

You may also like