WSJ: Bijela kuća odgodila sankcije Iranu

Bijela kuća je odlučila odgoditi odluku o uvođenju novih sankcija Iranu zbog njegova programa balističkih raketa, piše u četvrtak Wall Street Journal (WSJ) na svojoj mrežnoj stranici. Pozivajući se na neimenovane američke čelnike, list piše da je Washington “i dalje odlučan u nakani da suzbije raketni program” Teherana te da proučava mogućnost sankcija koje priprema američko ministarstvo financija.

Kako navode ti izvori, uvođenje takvih sankcija ne bi se kosilo s povijesnim dogovorom koji su Iran i velesile u srpnju potpisali u Beču u vezi s iranskim nuklearnim programom. Izvori nisu ništa rekli o vremenskom planu za eventualno uvođenje tih sankcija, pošto je američka izvršna vlast u srijedu odlučila da će odgoditi njihovo donošenje, dodaje WSJ. Isti list je u srijedu pisao da Sjedinjene Države pripremaju nove sankcije za tvrtke i pojedince koji u Iranu rade na razvoju iranskog raketnog balističkog programa.

Dodao je da bi sankcije trebale biti odgovor na pokusno ispaljivanje balističkih raketa koje je Iran izveo 10. listopada i 21. studenoga 2015. Premda nije u cijelosti potvrdila informacije koje je WSJ objavio u srijedu, Obamina uprava je rekla da “proučava različite aspekte” u vezi s mogućnošću novih sankcija kao i “promjenu svog diplomatskog djelovanja” prema Teheranu.

“Stanovito vrijeme već ispitujemo mogućnost poduzimanja dodatnih koraka u vezi s balističkim raketnim programom zbog naše stalne zabrinutosti u vezi s tom djelatnošću”, iscrpno je obrazložio čelnik američke administracije u priopćenju poslanom AFP-u.

Američki čelnik je u srijedu izjavio da je iranska mornarica 26. prosinca izvela pokusno ispaljivanje blizu triju američkih i francuskih brodova. “Mislimo da je ispaljivanje raketa tako blizu brodova velika provokacija”. Iran je u četvrtak optužio Washington da je slagao rekavši da su iranske rakete bile ispaljene u blizini američkog nosača zrakoplova u Ormuškom tjesnacu a iranski čelnici su kritizirali američku prijetnju novim sankcijama.

Iran je u četvrtak opovrgao informaciju po kojoj je Revolucionarna garda ispalila rakete u blizini američkog nosača zrakoplova Harryja Trumana i ostalih ratnih brodova dok su u subotu uplovljavali u Zaljev te je američko izvješće nazvao “psihološkim ratom”. “Pomorske snage Revolucionarne garde nisu održale nikakve vježbe u Hormuškom prolazu ni prošli tjedan niti u razdoblju koje spominju Amerikanci kada govore o tome da su one lansirale rakete”, objavljeno je na internetskim stranicama Garde. “Objava netočnih informacija u sadašnjim okolnostima nalik je psihološkom ratu”, napisao je glasnogovornik Garde Ramezan Šarif. NBC News je, pozivajući se na neimenovane američke vojne dužnosnike, objavio da su pripadnici Revolucionarne Garde izvodili vježbe s bojnim streljivom u trenutku kada je kilometar od nosača pala raketa.

You may also like

0 comments