WHO: U Ukrajini se širi HIV među djecoma

Stotine beba zaraženo je HIV-om u istočnoj Ukrajini gdje su bolnice mete napada i nisu više u stanju spriječiti prijenos zaraze s majki na djecu, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak.

“Nije zajamčena sigurnost krvi. Banka krvi u Donecku je bombardirana i oštećena”, priopćila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi. Prije izbijanja sukoba između ukrajinske vojske i proruskih separatista, u regiji Donecka bilo je 28.000 zaraženih, najviše u Ukrajini. Više od 1.800 beba HIV pozitivnih majki u borbenoj zoni nema socijalnu pomoć i osiguranu prehranu, upozorava WHO. Uz to, 6.000 zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a morali su zbog borbi prekinuti liječenje početkom ovoga mjeseca. Iz WHO-a upozoravaju da je za pet posto porasla i tuberkuloza u regiji koju kontroliraju pobunjenici.

Zdravstveni sustav na istoku Ukrajine pred kolapsom je nakon što je granatama pogođeno 76 medicinskih ustanova, od toga šest u posljednja dva tjedna. Osim toga, suočen je s milijun raseljenih osoba unutar Ukrajine koje nemaju novca za liječenje. “U ljekarnama nedostaje gotovo svih važnih lijekova, uključujući cjepiva”, priopćio je WHO, dodajući da su hitni odjeli u bolnicama prepuni.

You may also like