Home Politika WEF: Tri hrvatska susjeda među najkorumpiranijim državama svijeta

WEF: Tri hrvatska susjeda među najkorumpiranijim državama svijeta

by Agencije

Svjetski ekonomski forum (WEF) svake godine objavljuje svoje “Globalno izvješće o konkurentnosti”, koje prikupljaju u suradnji s 15 tisuća poslovnih lidera iz 141 zemlje svijeta.

“Korupcijski indeks” određuje se na temelju odgovora na tri pitanja.

1. Koliko je u vašoj zemlji uobičajena ilegalna diverzija javnih sredstava pojedinim kompanijama, osobama ili grupama?

2. Kako biste ocijenili etičke standarde političara u svojoj zemlji?

3. Koliko je uobičajeno da tvrtke u vašoj zemlji primaju nedokumentirane isplate ili mito?

Prema listi WEF-a Business Insider stvorio je listu najkorumpiranijih zemalja razvijenoga svijeta, odnosno članica OECD-a, koje je ocijenio od 1, što je bila oznaka najkorumpiranijih, do 7, što je oznaka najmanje korumpiranih.

11. Slovenija (3.7)

10. Poljska (3.7)

9. Južna Koreja (3.5)

8. Latvija (3.5)

7. Španjolska (3.4)

6. Češka (3.3)

5. Grčka (3.2)

4. Mađarska (3.1)

3. Italija (3.1)

2. Slovačka (2.7)

1. Meksiko (2.5)

Obzirom da Hrvatska nije članica OECD-a, nema nas na listi, ali kako možemo vidjeti na ljestvici, neki od naših susjeda našli su se među najkorumpiranijim zemljama.

Što se tiče konkurentnosti, Hrvatska je trenutno 74. najkonkurentnija zemlja na svijetu što je poboljšanje u odnosu na prošle godine. Godine 2012. Hrvatska je bila 81, 2013. 75., 2014 godine 77, baš kao i 2015. godine.

Među najproblematičnije faktore za poslovanje na prvom mjestu je neefikasni državni aparat, a slijede visina poreza, politička nestabilnost, regulacija poreza i – korupcija. Što se pak najkonkurentnijih zemalja tiče, to su, redom – Švicarska, Singapur, SAD, Nizozemska, Njemačka, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Hong Kong, Finska, Norveška i ostali.

Što se tiče nama zemalja u našoj regiji, Italija se nalazi na 44. mjestu, Slovenija na 56., Albanija na 80., Crna Gora na 82. mjestu i konačno Srbija na 94. mjestu te Bosna i Hercegovina na 107. mjestu, piše N1..

Related Posts