Washingtonski pregovori podigli svjetske burze

U fokusu predsjednički izbori
Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, a trgovalo se nesigurno jer nije jasno hoće li Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Posljednjih dana ti indeksi rastu ili padaju isključivo na temelju vijesti o tome napreduju li pregovori o novim poticajnim mjerama ili ne. Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručila je jučer da je postignut napredak u pregovorima i da bi zakonski prijedlozi mogli biti spremni vrlo skoro. No, Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, upozorio je da i dalje postoje znatne političke razlike, koje vjerojatno neće biti riješene prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin već dugo pregovaraju o fiskalnim poticajima, a sada je ‘na stolu’ iznos od gotovo 2.000 milijardi dolara, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog proračuna. Pozitivno je, pak, na tržište utjecalo izvješće koje ukazuje na postupno poboljšanje situacije na tržištu rada. Prošloga je tjedna, naime, broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio 787.000, manje nego što se očekivalo, no ukupan broj nezaposlenih i dalje je vrlo visok. Posljednjih su dana u fokusu ulagača i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od oko 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješće, njih 86 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego lani u trećem tromjesečju. Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, no trguje se oprezno zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.  Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno jer je neizvjesno hoće li se u Washingtonu postići dogovor o novim gospodarskim poticajima prije predsjedničkih izbora. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za otprilike pola posto.  Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru, dok su Crobex indeksi na putu blagih gubitaka drugi tjedan zaredom.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon tri dana pada.

Cijene su nafte, pak, porasle jer se ulagači nadaju fiskalnim poticajima američkom gospodarstvu i tome da će OPEC zadržati ograničenu razinu proizvodnje. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,3 posto, na 42,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 40,75 dolara.

You may also like

0 comments