SAD razmišlja o uvođenju sankcija protiv kineskih tvrtki i pojedinaca u Kini za koje vjeruje da su profitirali od kineskog špijuniranja tajnih američkih podataka, objavio je Washington Post.

Novine, pozivajući se na nekoliko neimenovanih američkih dužnosnika, navode da će se konačna odluka o tom pitanju donijeti uskoro, možda već za dva tjedna. Američke sumnje da iza raširenog hakiranja podataka stoje Kinezi kamen su spoticanja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije u trenutku dok se predsjednik Xi Jinping priprema na prvi posjet SAD-u sljedećeg mjeseca.

Obamina administracija smatra da je Kina glavnoosumnjičena za masovno hakiranje agencije američke vlade što je kompromitiralo osobne podatke najmanje 4,2 milijuna sadašnjih i bivših državnih službenika. Kina je zanijekala da je bila umiješana u hakiranje.

Američki dužnosnici i računalni stručnjaci vjeruju da kineski hakeri uz pomoć razvijene tehnologije stvaraju ogromne datoteke koje se mogu koristiti u tradicionalnom špijuniranju poput vrbovanja špijuna ili osiguravanja pristupa tajnim podacima na drugim mrežama. State Department nije želio komentirati pisanje lista.

Related Posts