Washington Post: Erdogan gura svoju zemlju u provaliju

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan je u kontekstu sirijske krize uspio stvoriti mnoge probleme za svoju zemlju: gradove napadaju teroristi, na granicama je nestabilna situacija, a saveznici ignoriraju njezine molbe. Rješavanje ovih problema je vrlo težak i vjerojatno neostvariv zadatak, piše Washington Post.

Prije samo četiri godine Turska se spremala da bude jedan od glavnih dobitnika u arapskom proljeću, SAD je ovu zemlju isticao kao primjer za druge, a u regiji se smatrala za jednog do lidera. Ali sve se promijenilo kada su arapski prosvjedi propali i kada se promijenila situacija u Siriji, piše Washington Post. Sada Rusija širi svoje prisustvo duž turske granice, u Siriji i Armeniji, teroristi koji prelaze u zemlju iz Sirije siju strah među turskim građanima, ekonomija je u krizi, a u zemlji bukti sukob s Kurdima, navodi se u članku.

“Turska se suočila s katastrofom na više planova. To je zemlja koja je u prošlosti često imala probleme, ali njihove sadašnje razmjere su tolike da nadilaze mogućnosti Turske da s njima izađe na kraj”, izjavio je Gokhan Baciki, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Ipek u Ankari.

Ovaj tjedan Ankara nije uspjela dobiti bezrezervnu podršku u sukobu sa sirijskim Kurdima od svog glavnog i najvećeg saveznika SAD-a. Tako da se ona “našla potpuno izolirana i izgubila se u labirintu grešaka za koje je djelomično i sama odgovorna”, smatra profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Kadir Has u Istanbulu Soli Özel.

“Turska je toliko pokvarila odnose sa svima da sada ne može nikoga uvjeriti da za nju nešto uradi. To je zemlja čije riječi više nemaju težinu. Ona blefira i ne ispunjava obećanja. Ona ne može zaštititi svoje najvažnije interese i nalazi se u konfliktu sa svima, čak i sa svojim saveznicima. Za zemlju koja je donedavno promatrana kao važna regionalna sila ove činjenice su pogubne “, izjavio je Özel.

Danas turski predsjednik Recep Erdoğan nastavlja prijetiti vojnom operacijom u Siriji, iako ni građani, ni vojni stručnjaci ne podržavaju ovakav potez. Osim toga, on ne može dobiti podršku ni od SAD-a, koje su zabrinute da bi Turska mogla izazvati sukob s Rusijom. Amerika isto ne podržava tursko bombardiranje sirijskih Kurda, koji se učinkovito bore protiv ID. Tako Erdoğan svoju zemlju utjeruje “sve dublje u provaliju iz koje nema izlaza”, piše list.

You may also like

0 comments