Washington i Teheran klize prema ratu

Komentar Foreign Affairsa 
Afshon Ostovar u tekstu objavljenom u američkom magazinu Foreign Affairs kaže da Sjedinjene Američke Države i Iran idu prema ratu, postavljajući pitanje: “Mogu li ove dvije strane pronaći rješenje prije nego što bude prekasno?”

Ostovar, docent na američkoj Mornaričkoj postdiplomskoj školi, smatra da SAD i Iran svakim danom sve dublje ulaze u sukob. Dodaje kako dvije države još uvijek nisu počele rat, ali da se mogućnost oružanog sukoba povećava sa svakom dodatnom provokacijom, bilo da je riječ o napadu na naftni tanker ili drugom krugu sankcija.

Autor smatra da su obje države krive zbog svojih strategija “sve ili ništa”. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa provodi politiku “maksimalnog pritiska”, izgrađenu na žestokim ekonomskim sankcijama protiv Irana i zabrani izvoza nafte i plina.

Iran, s druge strane, provodi politiku maksimalnog otpora, koja je eskalirala u napade na naftne tankere, kako se navodi u tekstu, te obaranje američke bespilotne letjelice u Omanskom zaljevu. Autor navodi kako je Iran odbacio sve prilike za pregovore za smirivanje napetosti sa SAD-om. Budući da nijedna od ove dvije države ne želi popustiti, situacija se pogoršava i nastavlja ići prema ratu, kazao je, naglašavajući da su se odnosi između dviju zemalja značajno pogoršali.

“Čini se da su sankcije jedino sredstvo s kojim se američka administracija osjeća ugodno”, kazao je Ostovar, dodajući kako je retorika s obje strane prošle sedmice došla na razinu sarkazma. Iranski predsjednik Hassan Rouhani oštro je izjavio da “akcije Bijele kuće znače da su tamo mentalno retardirani”. Smatra kako je Trump pooštrio retoriku na svom službenom profilu na Twitteru, rekavši: “Na bilo kakav napad Irana na bilo šta američko odgovorit ćemo velikom silom.”

You may also like

0 comments