Wall Sttreet: Gospodarski pokazatelji zanimaju ulagače

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, jer je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pri kraju, pa nema poticaja za daljnji rast cijena dionica, koje se kreću oko rekordnih razina. Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 18.132 boda, a S&P 500 indeks 0,3 posto, na 2.104 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,2 posto, na 4.963 boda.

Početkom prošloga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove najviše razine u povijesti, jer su komentari predsjednice Feda Janet Yellen potaknuli špekulacije da bi američka središnja banka mogla odgoditi odluku o povećanju ključnih kamatnih stopa. No, ubrzo su te špekulacije splasnule, jer su dva dužnosnika Feda kazala da bi kamate mogle biti povećane tijekom ljeta ili jeseni. Tržište su tjednim podržavala solidna kvartalna poslovna izvješća kompanija. Tvrtke iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile su u posljednjem lanjskom tromjesečju rast dobiti za više od 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je više od 4,2-postotnog rasta, koliko su analitičari u anketi Reutersa očekivali u siječnju, ali manje od 11 posto, koliko su očekivali u listopadu prošle godine.

No, sezona objave poslovnih izvješća kompanija je pri kraju, pa će tržištu s te strane ubuduće nedostajati poticaja. Stoga će u fokusu ulagača biti makroekonomski podaci. A činjenica je da se rast američkog gospodarstva usporava. Krajem prošloga tjedna objavljeno je da je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 2,2 posto na godišnjoj razini, a ne 2,6 posto, kako je pokazala prva procjena. To predstavlja oštro usporavanje rasta BDP-a, s obzirom da je u prethodnom kvartalu skočio impresivnih 5 posto. “Ekonomski podaci bit će ključni pokretač tržišta u idućem tjednu, a najvažnije će biti izvješće o zaposlenosti”, kaže Jim McDonald, strateg u fondu Northern Trust Asset Management.

To izvješće bit će objavljeno u petak, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju. Bit će objavljen i niz drugih makroekonomskih podataka, koji će najvjerojatnije potvrditi teze da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva nastavlja, ali sporije nego lani. To, pak, znači da će tržištu nedostajati poticaja za daljnji rast.

“Trenutačno je prisutna prilična doza skeptičnosti po pitanju tržišnih izgleda”, kaže McDonald. Nakon pada u siječnju, u veljači je Dow Jones skočio 5,6 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od siječnja 2013. godine. S&P 500 osvojio je, pak, 5,5 posto, najviše od listopada 2011., dok je Nasdaq indeks skočio 7,1 posto, najviše od siječnja 2012. godine.

No, analitičari nisu sigurni da je moguć daljnji uspon indeksa, s obzirom da se kreću oko rekordnih razina, a gospodarska situacija ne podržava daljnji uspon tržišta. “Tržište više nije jeftino. Ne očekujem veću korekciju cijena dionica, no neću značajnije mijenjati pozicije dok ne bude jasnih signala da se rast gospodarstva ubrzava. Do tada, suzdržavat ću se od entuzijazam”, kaže Nick Sargen, ekonomist u tvrtki Fort Washington Investment Advisors.

You may also like