Wall Street, zabilježen rast indeksa

Rast indeksa zabilježen je na svjetskim tržištima uslijed optimističnog očekivanja pregovora o grčkom dugu, ali i rasta cijene nafte i naftnih derivata nakon smanjnja broja bušotina u SAD-u.

Indeks S&P, energetskog sektora, skočio je zahvaljujući rastu cijena nafte za daljnjih 2,8 posto. U posljednja dva dana, otkako je objavljeno da je u SAD-u zatvoren rekordni broj naftnih bušotina, cijene ′crnog zlata′ porasle su gotovo 11 posto. Ulagači se nadaju kako će to stabilizirati  tržišta nakon što su cijene nafte u posljednjih sedam mjeseci pale više od 50 posto.

Londonskom tržište bilježi cijenu barela od 54,75 dolara, dok je na američkom tržištu cijena nafte skočila na 49,40 dolara. Među najvećim je dobitnicama u naftnom sektoru bila dionica Exxon Mobila, s rastom cijene za 2,5 posto, zato što je najveća svjetska naftna kompanija izvijestila o manjem nego što se očekivalo padu dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Pozitivno je na tržište djelovao i grčki prijedlog o zamjeni postojećih obveznica novima vezanima uz rast. To je jučer predložio grčki ministar financija Yanis Varoufakis u razgovoru s međunarodnim kreditorima, a ulagači su odahnuli nakon saznanja da Grčka ne traži samo dodatan oprost dugova.

S druge strane, Institut za menadžere nabave izvijestio je da je njegov ISM indeks proizvodne aktivnosti u SAD-u u siječnju skliznuo s 55,1 na 53,5 bodova, što je još jedna naznaka usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

 

You may also like