Wall Street, ulagači usredotočeni na Grčku i naftu

Na Wall Streetu bi cijene dionica ovoga tjedna mogle dodatno porasti, premda je S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no tržište je osjetljivo zbog nesigurnosti u vezi cijena nafte i grčkih dužničkih problema.

S&P 500 indeks skočio je prošloga tjedna 2 posto, na rekordnih 2.096 bodova, dok je Dow Jones ojačao 1,1 posto, na 18.019 bodova, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 4.893 boda, najvišu razinu u 15 godina. Nakon što je 2015. počeo najvećim mjesečnim padom u godinu dana, u veljači se S&P 500 indeks oporavio i u petak dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti. “Tržište je pronašlo čvrsto temelje, pa ulagači više nisu toliko zabrinuti zbog mogućih negativnih vijesti. To je cijenama dionica omogućilo izlazak iz kanala u kojemu su zaglavile početkom godine”, kaže Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki Phoenix Financial Services.

Nestabilnost tržišta ponešto je splasnula, nakon što je VIX indeks ′straha′ Čikaške burze opcija od početka godine oscilirao između 15 i 24 boda. U petak je VIX po prvi puta ove godine skliznuo ispod 15 bodova, što pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica. Podršku tržištu posljednjih tjedana pruža rast cijena nafte, što pozitivno utječe na dionice u energetskom sektoru. Nakon oštrog pada u drugoj polovici prošle godine, na londonskom je tržištu, ojačavši prošloga tjedna 6 posto, cijena ′crnog zlata′ po prvi puta ove godine probila iznad razine od 60 dolara po barelu.

Zbog najava naftnih divova o smanjenju investicija, ulagači se nadaju da će se uskoro ponuda i potražnja uravnotežiti, što bi donijelo stabilnost na tržišta nafte, a potom i daljnji postupni rast cijena. Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i splašnjavanju geopolitičkih napetosti nakon dogovora o primirju u Ukrajini. Podršku tržištu pružaju i kvartalna poslovna izvješća, jer većina kompanija objavljuje bolje financijske rezultate nego što se očekivalo. Dosad je poslovna izvješća za posljednji lanjski kvartal objavilo oko 390 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 71,1 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo, dok ih je 57,5 posto nadmašilo procjene o prihodima.

Dosad su u prosjeku zarade kompanije bile 6,6 posto veće nego u istom kvartalu prethodne godine, što je manje od očekivanja analitičara u listopadu od 11,2 posto, ali više od 4,2 posto, koliko su prognozirali u anketi u siječnju. “S dosadašnjim izvješćima prilično smo zadovoljni”, kaže King Lip, direktor u fondu Baker Avenue Asset Mangement.

U fokusu ulagača bit će i pregovori između Atene i njezinih partnera u eurozoni o rješavanju grčkih dužničkih problema, što je dosada, zajedno s nestabilnošću cijena nafte, držalo ulagače na oprezu. I dok je izloženost SAD-a grčkim dugovima zanemariva, nesigurnost u vezi razvoja situacije ipak utječe na tržište. “To je više pitanje psihologije nego mogućih realnih posljedica”, kaže Charles Lieberman, direktor u fondu Advisors Capital Management.

Pregovori između Atene i njezinih kreditora nastavit će se u ponedjeljak, kada se na Wall Streetu zbog blagdana ne radi.

You may also like