Wall Street pao treći dan za redom

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica oštro pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjavaju pad cijena nafte i moguće posljedice povećanja kamata Feda na tržišta u razvoju.

Dow Jones potonuo je 367 bodova, ili 2,10 posto, na 17.128 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,78 posto, na 2.005 bodova, a Nasdaq indeks 1,59 posto, na 4.923 boda. Nakon snažnog rasta u prvoj polovici tjedna, u posljednja dva dana Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili su najveći dvodnevni pad od 1. rujna. Posljedica je to daljnjeg pada cijena nafte, koje su od početka tjedna izgubile 2,5 posto zbog rasta zaliha u SAD-u, visokog tečaja dolara i usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Pad cijena dionica “posljedica je nekoliko čimbenika – od daljnjeg pada cijena nafte do toga da svi pokušavaju dokučiti što će povećanje kamata Feda značiti za tržišta u razvoju i sve ostale”, kaže J.J. Feldman, portfelj menadžer u tvrtki Miracle Mile Advisors. U srijedu je po prvi puta od 2006. godine američka središnja banka povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, nakon što su se godinama kretale na rekordno niskim razinama blizu nula posto. Premda blago, to povećanje kamata izazvalo je reakcije vlasti niza zemalja u razvoju jer bi im mogli porasti troškovi zaduživanja na svjetskim financijskim tržištima i jer bi mogao slijediti odljev kapitala.

Uz to, onima koji ovise o izvozu sirovina mogao bi naštetiti visok tečaj dolara jer zbog toga padaju cijene sirovina koje se iskazuju u američkoj valuti. Svih 10 sektora S&P 500 indeks jučer je izgubilo na vrijednosti, a po padu cijena dionica predvodio je financijski sektor, s gubitkom od 2,5 posto. Zbog oštrog pada u posljednja dva dana, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones skliznuo je 0,8 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,3, a Nasdaq indeks 0,2 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,82 posto, na 6.052 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,21 posto, na 10.608 bodova, a pariški CAC 1,12 posto, na 4.625 bodova.

You may also like

0 comments