Wall Street: Energetski sektor za niže indekse

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina, jer je pad cijena nafte pritisnuo dionice energetskog sektora, dok je Nasdaq indeks ojačao deveti dan zaredom.

Dow Jones oslabio je 23 boda, ili 0,13 posto, na 18.116 bodova, a S&P 500 indeks 0,03 posto, na 2.109 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,10 posto, na 4.960 bodova, novu najvišu razinu od 2000. godine. Pritom je među najvećim gubitnicima, s padom od 0,4 posto, bio energetski sektor, koji se našao pod pritiskom pada cijena nafte za više od 2 posto. Zbog strahovanja ulagača od prevelike ponude u odnosu na potražnju, na londonskom je tržištu cijena ‘crnog zlata’ jučer skliznula za 1,3 dolara, na 58,90 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu pala za 2,7 posto, na 49,45 dolara.

Osjetno su, 0,5 posto, pale i cijene dionica građevinskih kompanija, nakon vijesti da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u siječnju bila na najnižim razinama u devet mjeseci. “Ulagače su pokolebali razočaravajući podaci s tržišta nekretnina, a pale su i cijene nafte, što je bilo dovoljno da splasne raspoloženje na tržištu”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Uz to, ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije uoči polugodišnjeg izvješća predsjednice američke središnje banke Janet Yellen u Kongresu u utorak i srijedu, koje će se pažljivo pratiti jer bi moglo ponuditi neke naznake kada Fed kani povećati kamate. “Izvješće čelnika Feda u Kongresu uvijek je potencijalno veliki pokretač tržišta”, kaže Bucky Hellwig. Zbog toga je obujam trgovanja jučer bio mršav. Na američkim je burzama vlasnika zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka mjeseca iznosi 7 milijardi.

Nasdaq indeks porastao je jučer deveti dan zaredom, primaknuvši se najvišoj razinu u povijesti od 5.132 boda, koju je dosegnuo u ožujku 2000. godine, neposredno prije tzv. dot-com krize, kada su oštro pale cijene dionica telekomunikacijskih i tehnoloških kompanija. Jučerašnji rast Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje rastu cijene dionice Applea za 2,7 posto, na novu rekordnu razinu od 133 dolara. Cijena dionice tog tehnološkog diva gotovo neprestano raste otkako je u siječnju Apple izvijestio da je u četvrtom lanjskom tromjesečju ostvario rekordnu zaradu od 18 milijardi dolara, pa je nedavno postao prva kompanija u svijetu s tržišnom vrijednošću većom od 700 milijardi dolara.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,73 posto, na rekordnih 11.130 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 4.862 boda. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,04 posto, na 6.912 bodova.

You may also like