Home Energetika VW pristao platiti još milijardu dolara SAD-u

VW pristao platiti još milijardu dolara SAD-u

by Agencije

Volkswagwen (VW) je postigao još jedan dogovor s američkim vlastima, koji će ga koštati milijardu dolara, u vezi odštete za oko 80.000 VW, Audi i Porsche vozila s trolitrenim dizelskim motorima koji su prikazivali lažnu emisiju ispušnih plinova.

Dogovor je još jedan korak kojim njemački koncern želi skandal s varanjem na emisiji ispušnih plinova ostaviti iza sebe. U lipnju ove godine VW je postigao je s američkim vlastima dogovor vrijedan 15 milijardi dolara za 475.000 vozila s dvolitrenim dizelskim motorima, također zahvaćenih istim skandalom. Novi će dogovor za jača vozila, sklopljen ovih dana, njemački koncern koštati oko milijardu dolara, priopćile su američke vlasti.

Američki okružni sudac Charles Breyer izjavio je kako će vlasnici vozila njemačkog koncerna, proizvedenih između 2009. i 2016. godine, dobiti znatnu kompenzaciju kako bi svoja vozila prilagodili stvarnim – deklariranim – vrijednostima emisije ispušnih plinova.

Glasnogovornica VW-a Jeanine Ginivan istaknula je kako je posljednji u nizu dogovora još jedan važan korak u njihovim naporima da isprave stvari s njihovim kupcima. VW je u rujnu 2015. godine priznao kako je u pogonske sustave instalirao softver koji je prikazivao lažne vrijednosti ispušnih plinova. Motori su ispuštali i do 40 puta veće vrijednosti štetnih plinova od zakonski dopuštenih.

Skandalom je samo u SAD-u bilo obuhvaćeno 475.000 dizelskih vozila s dvolitrenim motorima, a spomenutim dogovorom iz lipnja pokrivena je šteta vlasnicima tih vozila kojima je uz ostalo ponuđena i mogućnost da vozila vrate proizvođaču.

Related Posts