Home Ekonomija VW kupio udio u Navistaru

VW kupio udio u Navistaru

by Agencije

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) objavio je u utorak da je kupio 16,6 posto udjela u američkom proizvođaču kamiona Navistaru, osiguravši time uporište na američkom tržištu komercijalnih vozila.

VW je udio u Navistaru platio 256 milijuna dolara a njegov odjel kamiona i autobusa planira s američkom kompanijom uspostaviti “stratešku suradnju na području tehnologije i lanca opskrbe” i formirati zajednički projekt u segmentu nabave.

Dok je njemački div tim potezom osigurao uporište na američkom tržištu komercijalnih vozila, američka je kompanija osigurala izvor novih motora za svoja vozila. Planiranim zajedničkim projektom na području nabave Navistar će kroz pet godina ostvariti i sinergijski efekt od najmanje 500 milijuna dolara, napominje BBC.

Navistar se zajedno s ostalim kompanijama našao pod pritiskom da pronađe tehnološke partnere nakon što su američki regulatori objavili nove standarde za zaštitu okoliša, koji predviđaju smanjenje emisije štetnih plinova iz teških i kamiona srednje težine za do 25 posto do 2027.

Američka kompanija osnovana je još 1902. godine a proizvodi kamione, autobuse, građevinarsku opremu i motore za teška vozila, uključujući ona namijenjena oružanim snagama. Imaju oko 17 tisuća radnika a godišnje ostvaruju prihode od oko 10 milijardi dolara. VW bi trebao zaključiti kupnju udjela do kraja ove ili početka iduće godine.

Related Posts