VW gradi tvornicu na istoku Europe?

Zaobišli Makedoniju, favoriti Srbija i Bugarska
Upravni odbor njemačkog automobilskog giganta uskoro bi, navodno, trebao donijeti odluku o izgradnji nove tvornice u kojoj bi istovremeno trebalo proizvoditi više različitih modela. Tvornica će se graditi na “istoku Europe”.

Najranije krajem travnja trebalo bi biti odlučeno hoće li “jedna strana kompanija” investirati u Srbiju, što bi bila “najveća, najvažnija i najmoćnija” investicija za cijelu zemlju, u par puta je najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić.

Ime kompanije do sada nije otkrio, ali je zato početkom veljače izjavio da je “Srbija trenutno broj jedan u pregovorima u odnosu na druge dvije zemlje, članice EU-a iz središnje i istočne Europe”, prenosi Deutsche Welle.

Je li riječ o njemačkom Volkswagenu? Upravni odbor tog automobilskog giganta uskoro bi, navodno, trebao donijeti odluku o izgradnji nove tvornice u kojoj bi istovremeno trebalo proizvoditi više različitih modela. U autokoncernu to zovu “Mehrmarkenfabrik”.

O svemu tome pisali su i njemački mediji, spominjući samo da je riječ o “istočnoj Europi”. Možda o Bugarskoj?

Mediji u Bugarskoj uveliko pišu o tome, navodeći pri tom još neke detalje: tvornica bi trebala početi s radom 2023. godine, a proizvodila bi 300.000 automobila godišnje – pet modela Volkswagena, Škode i SEAT-a. Prvobitno su, navodno, u igri bile Bugarska, Rumunjska, Srbija, Turska, a možda i Sjeverna Makedonija, ali je u ovom trenutku, kako prenose, favorit Bugarska.

Na više upita koje je redakcija DW na bugarskom uputila u sjedište Volkswagena s pitanjima kada se očekuje odluka i koji su okvirni uvjeti koje taj koncern postavlja, odgovoreno je da “odluka još nije donesena” i da će ih “odmah obavijestiti kad nešto bude službeno”. “Volio bih da se to dogodi, ali, naravno, Bugarska je u oštroj konkurenciji sa svojim susjedima”, rekao je za DW Mitko Vasilev, predsjednik Njemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore (GBITK).

On kaže kako je riječ o investiciji od 1,4 milijarde eura, a trebalo bi biti zaposleno oko 5.000 ljudi uz 650 inženjera, a sve to na površini od 400.000 kvadratnih metara. “Bugarska ima prednost jer je članica Europske unije, situacija ovdje je mirna, a ekonomski odnosi su čudesni”, naglašava Vasilev.

You may also like

0 comments