Vujčić: Vodimo zemlju dobro, nema prijevremenih izbora

Gostujući na TV Pink rekao da je dobro da izbora nema još najmanje šest mjeseci jer bi to bilo neodgovorno. “Da li će ih biti za šest, osam ili deset meseci, ne znam, ali u narednih tri, četiri, pet, neće ih biti. Moj posao je da donosim odluke u interesu građana”, rekao je premijer Srbije. Upitan hoće li biti rekonstrukcije Vlade, Vučić je rekao da je to moguće, ali da treba ostaviti vremena. “Ovakva odluka je doneta jer ima mnogo posla pre kraja godine i mnogo posla početkom naredne godine, a sve bi u slučaju održavanja vanrednih parlamentarnih izbora delimično stalo”, rekao je Vučić, kako prenosi Tanjug.

Na komentar da će sada njegova odluka o neodržavanju prijevremenih izbora biti protumačena kao strah od izbora, Vučić je pokazao istraživanje javnog mišljenja prema kojem Srpska napredna stranka ima 54 posto podrške građana i to čak više sama nego s koalicijskim partnerima. Što se tiče pitanja Kosova, Vučić je rekao kako je “pitanje da li ćemo imati rasplet kakav mi želimo, ali ne želimo da unapred prihvatimo ono što je najlošija varijanta za nas… Borićemo se mirnim demokratskim sredstvima, pameću i političkom i diplomatskom snagom”.

Na pitanje je li mu netko rekao da Srbija mora priznati neovisno Kosovo, Vučić je odgovorio negativno i naglasio da se sa njim na taj način ne razgovara. Da se dogodilo da je netko to predložio, kaže Vučić, “mi bismo mu se zahvalili i rekli da se sa tim ne slažemo”. Vučić je rekao da Srbija nije ni blizu kraja priče o Kosovu. “Srbija nije ni blizu kraja priče o KiM da bi neko kretao u neke druge priče. Borićemo se i štitićemo svoju zemlju”, poručio je. nKazao je i kako vjeruje da će platforma za pregovaračko poglavlje 35, koje se bavi pitanjem odnosa s Kosovom, biti povoljnija za Srbiju i drugačija nego što je nacrt koji se pojavio u javnosti, kao i da amandmana koji su, kako je rekao, predložile Njemačka, Velika Britanija i Hrvatska, neće ni biti.

Premijer Srbije izjavio je da, kao što nije izgovorio lošu riječ o lideru radikala Vojislavu Šešelju, još manje će nešto loše reći o predsjedniku države Tomislavu Nikoliću. Vučić je time odgovorio na Šešeljevo pitanje o tome sviđa li mu se to što Nikolić u javnosti govori da je njegov politički otac. Kako je rekao, aktualni predsjednik Srbije učinio je mnogo važnih stvari za zemlju i omogućio da dođe do promjena. “Tomislav Nikolić je prvi odustao od mesta predsednika stranke da bi bio predsednik svih građana, uspeo je da pobedi dosovski režim u nemogućim uslovima i omogući da se Srbija menja. Mislim da svoj posao obavlja pristojno i dobro”, rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje Šešelja zašto ne pristaje na televizijsko sučeljavanje s njim rekao da je on mali čovjek i mali političar i za mnogo slabije lidere od Šešelja. “Ne mogu da izađem na kraj ni sa Živkovićima i Pajtićima, a kamoli sa njim”, odgovorio je Vučić. Upitan da li se čuo sa Šešeljem nakon njegovog povratka iz Haaga, Vučić je odgovorio da nije, ali da ne bi imao ništa protiv, kao što se čuo i s liderom DS-a Bojanom Pajtićem.

Šešelj je ranije na konferenciji za novinare postavio Vučiću 20 pitanja uoči njegovog gostovanja na TV Pink, a među njima su, između ostalog, bila i pitanja o Kosovu, izbjegličkoj krizi, raketnom naoružavanju Hrvatske, europskim integracijama itd.

Vučić je također rekao da je nemoguće da vodi Vladu Srbije bez podrške Njemačke i dodao da ima mnogo povjerenja u Njemačku i kancelarku Angelu Merkel, ali i da je isto tako nemoguće da vodi vladu koja bi uvela sankcije Rusiji. “Baš me briga šta će neko drugi da kaže o njoj, baš me briga šta će neko drugi da kaže o Nemačkoj – ja verujem u nemačku reč. Oni su meni dali reč i ja u njihovu reč verujem kao što mislim da i oni veruju u moju reč”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, svjestan je potrebe njemačke podrške i upitao smatra li netko da je Srbija junačenjem i hrabrošću pobijedila Hrvate “prilikom njihove ekonomske agresije” ili pametnom i mudrom politikom jer su Nijemci rekli što je pravda. “Još bi nam kamioni bili na Batrovcima – toliko o našoj snazi ali u tome jeste naša snaga – hoće da nas čuju i saslušaju. Da vodim vladu bez nemačke podrške je nemoguće, borio sam se za tu podršku i neću bez nje…kao što neću da vodim vladu koja će da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji”, ponovio je Vučić.

Najavio je i posjet Moskvi 27. listopada, rekavši da će to biti najveći posjet do sada te da će se razgovarati na ozbiljan način pri čemu će se susresti mnogi ministri, a biti će održan i poslovni forum. Na pitanje je li moguće u sadašnjoj situaciji biti prijatelj sa svim tim zemljama, Vučić je odgovorio da je nemoguće biti “ne znam kakav prijatelj”, ali da je moguće da Srbiju mnogi uvažavaju.

You may also like