Vujanović: Summit u Zagrebu bio je izniman

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je za sarajevski tisak od petka kako je, nakon nedavnog zagrebačkog summita procesa Brdo-Brijuni, uvjeren da će njegova zemlja dobiti pozivnicu za punopravno članstvo u NATO-u, ocijenivši kako će time biti dostignut važan strateški cilj.

Vujanović je, u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski “Dnevni avaz”, kazao kako je iznimno značajno to što je potpredsjednik SAD Joe Biden u Zagrebu jasno iznio razloge zbog kojih njegova zemlja daje potporu članstvu Crne Gore u NATO. “Nakon ovoga možemo s mnogo više izvjesnosti prognozirati da će u narednih pet-šest dana, dakle 1. prosinca, Crna Gora imati potvrdu onoga što je višegodišnji napor i strateška potreba”, kazao je Vujanović.

Crna Gora i ranije je očekivala kako će pozivnicu za članstvo u NATO-u dobiti na sastanku ministara vanjskih poslova država-članica alijanse, koji je najavljen za 1. i 2. prosinca. No, Rusija je proteklih tjedana počela s otvorenim miješanjem u taj proces pozvavši vladu u Podgorici da odustane od članstva u NATO-u, uz ocjenu kako bi u protivnome zbog daljeg širenja NATO-a došlo do narušavanja vojno-političke ravnoteže. Vujanović je pak ocijenio kako je ključno što o svemu misle SAD. “Izvjesno je da SAD kao najmoćniji član NATO-a iskazuju stajalište koje će nam pomoći da 1. prosinca dobijemo pozivnicu za NATO”, istaknuo je crnogorski predsjednik.
Dodao je kako njegova zemlja želi trajno doprinositi stabilnosti u regiji, a kao značajan korak u tom pravcu spomenuo je okončanje postupka ratifikacije ugovora o granici s Bosnom i Hercegovinom. Zastupnički dom parlamenta BiH taj je ugovor već ratificirao, a ostalo je da to početkom prosinca obavi i Dom naroda. Uz ratifikaciju u crnogorskom parlamentu time bi Crna Gora i BiH postale prve dvije države na području bivše Jugoslavije koje su riješile ovo pitanje. “To je dobar primjer za sve zemlje bivše Jugoslavije i regije da pitanje granica rješavaju kroz otvoreni dijalog, bez međunarodnog posredovanja”, zaključio je Vujanović. Ratificiranje sporazuma o granici s Crnom Gorom u BiH su ranije ove godine doveli u pitanje neki bošnjački krugovi, koji su spornim smatrali područje Sutorine između Herceg-Novog i Prevlake. U BiH je mjesecima vođena kampanja kojom se željelo dokazati kako je to povijesno bosanskohercegovački teritorij, no ti su zahtjevi odbačeni uz ocjenu kako za to nema pravnih argumenata.

You may also like