Vučić će predstavljati Srbiju na komemoraciji u Srebrenici

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu kako je njegova vlada jednoglasno odlučila da on predstavlja Srbiju 11. srpnja na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici 1995., nekoliko sati nakon što je odgođeno glasovanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji u kojoj bi se pokolj u Srebrenici osudio kao genocid. “Večeras smo jednoglasno donijeli odluku, da ako postoje uvjeti za to, da kao predsjednik Vlade predstavljam Republiku Srbiju u Srebrenici 11. srpnja”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Glasovanje je, prema riječima diplomata, odgođeno do srijede, kako bi Britanija i Sjedinjene Države pokušale uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na dokument koji bi trebao biti donesen u povodu 20. godišnjice tog zločina. Vučić je rekao kako je dobio jamstva da rezolucija UN-a o Srebrenici, koju je opisao “ponižavajućom” za Srbiju, neće biti usvojena u “sadašnjem obliku”. Srbija je 2010., u procesu približavanja Zapadu, usvojila deklaraciju u kojoj osuđuje pokolj kao “težak zločin”, ali je izostalo spominjanje genocida. Protivi se rezoluciji u kojoj se spominje genocid, smatrajući da bi još više produbila etničke podjele u BiH. Pokolj u Srebrenici 1995., u kojem su bosanski Srbi ubili gotovo 8000 muslimana, Međunarodni sud pravde (ICJ), najviša pravna instanca UN-a, priznao je kao genocid 2007.

Glasovanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji u kojoj bi se pokolj u Srebrenici osudio kao genocid odgođeno je u utorak na nekoliko sati jer Velika Britanija i SAD pokušavaju uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na dokument koji bi trebao biti donesen u povodu 20. godišnjice tog zločina. Rusija je britanski nacrt rezolucije ocijenila jednostranim i ne želi da se pokolj 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka nazove genocidom te umjesto toga predlaže da u rezoluciju uđe da se radi o “najtežim zločinima koji izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice”.

Glasnogovornik britanske misije pri UN-u je kazao da će se rasprave s Rusijom “voditi do posljednje minute”. “S obirom na važnost obljetnice, svim snagama nastojimo dobiti što veću potporu od zemalja članica Vijeća. Nadamo se da će nam ova odgoda to omogućiti”, kazao je glasnogovornik. Zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Vladimir Safronkov odbio je komentirati pitanje veta. Srbija je 2010., u procesu približavanja Zapadu, usvojila deklaraciju u kojoj osuđuje pokolj kao “težak zločin”, ali je izostalo spominjanje genocida. Srbija je u utorak upozorila da bi rezolucija u kojoj se spominje genocid samo još više produbila etničke podjele u BiH.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poslao je 2. srpnja pismo britanskoj kraljici Elizabeti u povodu inicijative Londona da se u Vijeću sigurnosti usvoji Rezolucija o Srebrenici i zatražio povlačenje toga dokumenta te je u pismu nanizao srpske žrtve u proteklom stoljeću, izvijestili su u utorak beogradski mediji. “Vaše Veličanstvo, obraćam Vam se osobno, svjestan činjenice da bi to moglo biti protumačeno nediplomatski, ali moram, kako ne bismo napravili grešku i regiju Balkana vratili u teška vremena sukoba koje bismo svi željeli zaboraviti”, navode beogradski listovi Danas i Blic, pozivajući se na Nikolićevo pismo u koje su imali uvid.

Dok list Danas tvrdi kako je pismo dobio iz obavještajnih izvora, Blic objavljuje preslik pisma s Nikolićevim potpisom. „Ovim Vas pismom pokušavam zamoliti da upotrijebite svoj autoritet i ukažete Vašoj vladi na složenost i teškoće pitanja koje navodim”, napisao je srbijanski predsjednik britanskoj kraljici. Pismo je tijekom dana postalo hit na društvenim mrežama i izazvalo lavinu duhovitih komentara na račun srbijanskog šefa države. Navodeći najprije da se radi o o prijedlogu Rezolucije o Srebrenici koji je podnijela Velika Britanija Nikolić najljubaznije moli kraljicu da “posveti pažnju jednom ozbiljnom pitanju koje bi moglo pokvariti višegodišnje napore Srbije usmjerene davanju skromnog doprinosa ukupnoj stabilnosti jugoistočne Europe”.

 Nikolić, dalje, pita je li normalno da Vijeće sigurnosti UN na temelju rezolucije donese odluku da čitav svijet pod izrazom „genocid“ podrazumijeva samo Srebrenicu? “Ne spominju se jeziva istrebljenja Armena, Židova, Roma, Etiopljana, brojnih Afrikanaca, australskih starosjedilaca, američkih starosjedilaca, autohtonih naroda u Južnoj Americi, Rusa, Bjelorusa, Ukrajinaca, Kineza i, nažalost, mnogih drugih?”, pita se Nikolić i ukazuje da su u Srebrenici i okolini „muslimanske snage Bosne i džihadisti“ hladnokrvno ubili tisuće srpske dece, žena i staraca.

 Nikolić je ukazao i na ulogu Srbije u Prvom i Drugom svjetskom ratu te podsjeća da je Srbija “podnijela najveću moguću žrtvu”.“Suprotstavili smo se i mnogim drugima, čak i NATO-u 1999. godine, u vjeri da moramo braniti teritorij Kosova koji povijesno nama pripada”, istaknuo je predsjednik Srbije u britanskojh kraljici Elizabeti Drugoj čije izvatke citiraju beogradski mediji. “Nikolić na kraju moli britansku kraljicu da vlada Velike Britanije odustane od svog prijedloga”, piše Blic.

You may also like