Vučić: Treba preispitati koliko je učinjeno na pomirenju Srba i Bošnjaka

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu u Beogradu kako se, 21 godinu od potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu i presuda poput one koju je Haški sud ovog tjedna izrekao Radovanu Karadžiću, međunarodna zajednica mora preispitati što je u tom periodu učinjeno na pomirenju Srba i Bošnjaka.

“Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH da li su danas, 21 godinu poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i cijeli svijet što je napravio za to vrijeme, za koje se ništa na polju emocija nije promijenilo”, ocijenio je Vučić tijekom skupa u Beogradu na kojem su promovirani novi borbeni čamci Vojske Srbije. “Naučili su političari što da kažu i kako da kažu, a sve ostalo je ostalo isto”, rekao je novinarima Vučić u povodu nepravomoćne presude vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću na 40 godina zatvora, ocijenivši da je važnije govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju, a ne o pravno-političkim konzekvencama koje mogu proisteći iz te presude.

Odgovarajući na pitanje da li je, poslije presude Karadžiću, u kojoj se zločin u Srebrenici kvalificira kao genocid, došlo vrijeme da i Srbija taj zločin tako okvalificira, Vučić je istaknuo da oni koji na tome inzistiraju ne žele čuti suštinu, niti razmišljati o pomirenju. “Važno je da pokažemo pijetet prema svim srebreničkim žrtvama, da znamo kakav je zločin počinjen, da o tome govorimo i da se to ne krije. Ali, treba govoriti i o zločinima nad našim narodom. Ne želim praviti nekakve jednakosti, ali mislim da oni koji inzistiraju i stalno ponavljaju tu mantru kojom bi izazvali drugačije pravno-političke posljedice i ne žele čuti suštinu i razmišljati o pomirenju, budućnosti, već o nečijem kažnjavanju”, rekao je Vučić, naglasivši kako ne želi komentirati nepravomoćne presude, te da je o presudi Karadžiću govorio u regionalnom političkom kontekstu.

Na inzistiranje da kaže kakvo je njegovo osobno stajalište o presudi Karaadžiću, Vučić je odgovorio da kao predsjenik vlade nema pravo iznositi osobne stavove, a da je vlada napravila i rekla sve što je trebalo.

Vlada Srbije u petak je, poslije izvanredne sjednice posvećene presudi Radovanu Karadžiću u Den Haagu, poručila da Srbija želi graditi najbolju budućnost za svoje građane, sunarodnjake i regiju sa svim svojim susjedima i nikome neće dopustiti da presudu Karadžiću koristi kao razlog da upire prstom u Srbiju i Srbe u Republici Srpskoj. Ocijenjeno je i kako poslije godina rada Haškog suda (ICTY) ostaje “gorak okus” da “oni koji su tvorci politike zločina prema Srbima gotovo ni na koji način nisu kažnjeni”.

You may also like

0 comments