Vučić sutra ide u službeni posjet Sloveniji

Beograd – Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u petak će boraviti u svom prvom službenom posjetu Sloveniji, tijekom kojega će zajedno s više ministara sudjelovati na zajedničkoj sjednici dviju vlada kao i na poslovnoj konferenciji posvećenoj unapređenju gospodarske suradnje dviju zemalja.
Na Brdu kod Kranja održat će se zajednička sjednica srbijanske i slovenske vlade na kojoj će biti riječi o gospodarskoj suradnji i aktualnim prilikama u Europi, osobito u Ukrajini, s obzirom da Srbija trenutno predsjedava Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja je uključena u rješavanje sukoba u Ukrajini, potvrdio je u četvrtak ured slovenskog premijera. Zajedničkoj sjednici prisustvovat će, uz premijere, i ministri zaduženi za unutarnje i vanjske poslove, gospodarstvo, obranu, financije, energetiku, zdravstvo, kulturu, znanost, sport i obrazovanje te tajnici obiju vlada. Iz Vučićeva ureda je priopćeno da se očekuje potpisivanja više sporazuma o suradnji na području gospodarstva, znanosti, školstva i sporta te obrane od prirodnih nesreća.

Očekuje se da će na političkom planu Slovenija kao i do sada ponoviti svoju potporu uključivanju Srbije u Europsku uniju. Biti će riječi i o sukcesijskim pitanjima, koja još nisu riješena od vremena raspada bivše zajedničke države, ali će najveći naglasak biti na gospodarskoj suradnji. Slovenija je prije više godina uvela praksu povremenih zajedničkih sjednica osobito sa susjednim zemljama. Tako je 2005. godine na Brijunima održana zajednička sjednica hrvatske i slovenske vlade o gospodarskim pitanjima i političkoj suradnji na putu prema Europskoj uniji, a zajednička sjednica održana je jednom prilikom i s mađarskom vladom. Prva zajednička sjednica slovenske i srbijanske vlade održana je u listopadu 2013. godine prilikom posjeta tadašnje premijerke Alenke Bratušek Beogradu, kada se razgovaralo o jačanju gospodarske suradnje i slovenskim investicijama u Srbiji te o nastupu gospodarstava obiju država na trećim tržištima.

Razinu gospodarske suradnje obje strane ocjenjuju dobrom, a o perspektivama njenog jačanja u petak će se održati i poslovna konferencija na kojoj će sudjelovati ministri i dvojica premijera te istaknuti gospodarstvenici dviju zemalja. Na konferenciji u Ljubljani sudjelovat će, prema najavama, predstavnici više od 140 slovenskih i srbijanskih poduzeća. Tema konferencije biti će suradnja na trećim tržištima, a najbrojniji će biti sudionici koji dolaze iz energetskog, građevinskog i turističkog sektora te iz područja informatičke tehnologije. Najavljeno je i predstavljanje projekta Beograd na vodi te razgovor o privatizaciji poduzeća u Sloveniji i Srbiji.

Prema podacima iz 2013. godine, međusobna robna razmjena Slovenije i Srbije je iznosila je 1,08 milijarde eura, pri čemu je 664 milijuna činio slovenski izvoz u Srbiju. Po podacima iz prve polovice prošle godine, međusobna trgovinska razmjena i dalje raste. Uz to, Srbija bilježi dosta investicija iz Slovenije, gdje po slovenskim podacima posluje oko 1300 slovenskih poduzeća s oko 35.000 zaposlenih. Vučić će u subotu zajedno s domaćinom, slovenskim predsjednikom vlade Mirom Cerarom, pratiti veleslalomsku utrku skijašica na Pohorju kod Maribora.

You may also like