Vučić: Otvaranje poglavlja povijesni je dan za Srbiju

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije s Europskom unijom u ponedjeljak navečer udarna je vijest svih medija u Srbiji, a u većini naslova dominara ocjena da je to povijesni trenutak za Srbiju. “Dan za povijest, Srbija otvorila prva poglavlja pregovora s EU-om”, navodi na internetskoj stranici Radio-televizija srbije (RTS).

“Nova poglavlja u srpskoj povjesti”, ocjenjuje list Politika, dok Večernje novosti izvješće iz Bruxellesa započinju naslovom “Srbija otvorila prva poglavlja, ispisujemo nove stranice povijesti”. “Povijesni trenutak- Srbija otvorila prva poglavlja u pregovorima s EU-om”, istaknuo je beogradski Blic, dok list Danas citira ocjenu premijera Aleksandara Vučića: “Lijepo je bilo večeras biti građanin Srbije u Bruxellesu”. “Službeno na putu za EU – Srbija otvorila prva poglavlja i započela novu etapu u eurointegracijama”, piše Kurir, a skoro identičnu poruku ispisuje i provladin tabloid Informer naglašavajući da je “Srbija korak bliže EU-u – počela nova etapa u eurointegracijama”.

Beogradski mediji prenose istodobno ocjene i pohvale europskih dužnosnika i ministara zemalja članica EU-a srbijanskoj vladi, premijeru Vučiću i građanima Srbije u povodu ceremonije otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja. Iz Vučićeva ureda priopćeno je da se srbijanski premijer u Bruxellesu sastao sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini, a teme razgovora bili su napredak Srbije u pregovorima s EU, dijalog Beograda i Prištine i odnosi u regiji.

Vučić je, kako se navodi, “visokoj predstavnici EU-a zahvalio na potpori koju pruža Srbiji u procesu eurointegracija i naglasio kako je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom, te istaknuo da je “stabilnost regije najvažnije pitanje srpske vanjske politike”.

Ranije u ponedjeljak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u povodu otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja Srbije i EU da je “Srbija odavno zaslužila otvaranje poglavlja” te da je svečanost u Bruxellesu “ohrabrujuća, ali i da nije vrijeme za euforiju”. “Vidjet ćemo služe li poglavlja tome da još bolje uredimo državu i postanemo članicom EU-a ili, eventualno, da nam netko u Europi pokaže da nas ne želi. Ipak, mislim da je ovo ohrabrujući čin. Srbiji treba mir, mudra i razumna glava”, rekao je Nikolić.

Srbija je u ponedjeljak otvorila prva dva pregovoračka poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om – Financijski nadzor i Ostala pitanja. Pregovori su formalno započeli 21. siječnja 2014. prvom međuvladinom konferencijom Srbije i EU.

Jedna od posebnosti pregovora sa Srbijom jest u tome što će se oni voditi i u poglavlju 35 – Ostala pitanja. To je tehničko poglavlje u kojem nijedna zemlja do sada nije vodila pregovore i u njega su se ranije stavljale odredbe kojima nije mjesto u jednom od 34 preostala poglavlja. To se poglavlje uvijek otvaralo i zatvaralo na zadnjoj pristupnoj konferenciji. Međutim, u slučaju Srbije u okviru toga poglavlja, pratit će se njezini odnosi s Kosovom, stoga se ono otvara među prvima a bit će zatvoreno kao zadnje poglavlje u pregovorima.

Službeni Beograd na prvoj je međuvladinoj konferenciji s optimizmom ocijenio da bi do statusa punopravne članice EU-a Srbija mogla doći 2020. a premijer Vučić u međuvremenu je rekao kako Srbija sve svoje obveze u pregovaračkom procesu može završiti do 2019.

You may also like