Vučić: Odgovorit ćemo Hrvatskoj recipročnim mjerama

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak da će službeni Beograd uzvratiti recipročnim mjerama na odluku hrvatskih vlasti da srbijanskog ministra obrane Aleksandara Vulina proglase nepoželjnom osobom, ocijenivši reagiranje hrvatske vlade kao “ishitreno i nervozno”.

“Ta reakcija je bila ishitrena i nervozna i ne razumijem je, da budem iskren. Srbija će, kao suverena i nezavisna zemlja sasvim sigurno reagirati recipročnim mjerama. A kakvim mjerama, pretpostavljam da će odluku donijeti Vlada Srbije na svojoj sjednici u četvrtak”, rekao je Vučić prigodom obilježavanja Dana Vojske Srbije.

Na pitanje koje su to mjere Vučić je rekao kako ne zna, a novinarima sugerirao da “pitaju vladu”.

Vučić je bi, kako kaže, volio da odluka o zabrani ulaska u Hrvatsku Vulinu nije uslijedila na osnovu njegovih izjava i mišljenja. “Volio bih da to nije slučaj, da netko u Europskoj uniji ne uvodi verbalni delikt – da arbitrarno osuđuje sviđa li mu se  nečije mišljenje ili ne”, rekao je srbijanski predsjednik i podsjetio da je tijekom svog boravka u Hrvatskoj u veljači obećao da 100 dana neće izreći “nijednu lošu riječ” o Hrvatskoj.

“Mislim da je to do 26. svibnja. Neću reći nijednu lošu riječ, pogotovo ne uvredljivu riječ”, naglasio je Vučić.

Srbijanski šef države poručio je da će, unatoč svim događanjima posljednjih dana u srpsko-hrvatskim odnosima, Srbija nastaviti graditi dobre odnose sa Hrvatskom.

Vučić kaže i kako ima dojam da se “Srbima brani govoriti o najvećem startištu na prostorima bivše Jugoslavije”.

“Ako Srbi ne mogu posjetiti svoja stratišta onda ćemo mi razmatrati neke druge prijedloge da u Srbiji popišemo, a to nismo bili u stanju od 2. svjetskog rata, žrtve Jadovna, Prebilovaca, Golubnjače, Jasenovca i da ovde napravimo muzeje koji bi govorili o stradanju srpskog stanovništva”, rekao je Vučić.

On je Jasenovac nazvao “najvećim stratištem kojeg su se i njemački nacisti stidjeli”.

“Neki se, nažalost, danas ne stide”, ocijenio je Vučić.

Srbijanski šef države rekao je i da ne očekuje reakciju EU u povodu zastave s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” koja je istaknuta u Jasenovcu.

“Ne očekujem reakciju. Ne postoji nijedna zemlja gdje se mogu isticati slike Adolfa Hitlera, a da ne budete kažnjeni. Ovdje je moguće da se to radi”, rekao je Vučić, potencirajući kako je “Hrvatska članica EU”, a Srbija je “mala zemlja koja pokušava biti u Europi”. “Valjda je kriva što je nepokorna i slobodarska pa svako misli kako može raditi što hoće”, kazao je Vučić komentirajući tako činjenicu da su u nedjelju dvojica pripadnika HOS-a razvili zastavu HOS-a s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u mjestu Jasenovac, na mjestu gdje je bila podignuta spomen ploča poginulim braniteljima HOS-a, koja je kasnije skinuta.

Srbijanski šef države poručio je da će, unatoč svim događanjima posljednjih dana, Srbija nastaviti graditi dobre odnose s Hrvatskom.

Aleksandar Vulin prethodno je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, ali hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je objavilo da u ovom trenutku nije dobrodošao, zbog izjave da o njegovu dolasku u Hrvatsku može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, a ne hrvatski ministri.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju navečer kako bi srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu, da je u nedjelju došao na hrvatsku granicu, bilo objašnjeno da ne može ući u Republiku Hrvatsku, odnosno bio bi mu odbijen ulazak.

Ministar Božinović je za HTV rekao kako  Vulin spada među političare koji “u kontinuitetu daju izjave koje nisu na tragu dobrosusjedskih odnosa, rješavanja otvorenih pitanja i svega onoga što bi dvije susjedne države trebale raditi”.

“Što se tiče šireg konteksta nije sam, međutim Hrvatska je u ovoj situaciji, pogotovo nakon onoga što se dogodilo tijekom posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Beogradu, povukla potez koji je bio jedini mogući”, istaknuo je.

You may also like

0 comments