Vučić nakon revizije MMF-a podiže plaće

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u srijedu povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru od 1. siječnja iduće godine nakon što je misija Međunarodnig monetarnog fonda (MMF) dala pozitivnu ocjenu Beogradu u trećoj reviziji stand by aranžmana iz predostrožnosti. Vučić je na tiskovnoj konferenciji naglasio da je “prvi put u novijoj povjesti” deficit državnog proračuna niži u svakom mjesecu.

Prema njegovim riječima, plaće djelatnicima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti bit će povećane za tri posto, prosvjetarima četiri posto, policiji i vojsci za dva posto, a svi će umirovljenici dobiti linearno po 1,25 posto, što znači da bi na mirovinu od oko 200 eura povišica bila oko dva eura, a na 400 eura nešto manje od pet eura.

Djelatnici u prosvjeti dobit če i jednokratnu pomoć od oko 65 eura. Vučić je podsjetio da je u Srbiji ukupno 1.736.154, umirovljenika, od kojih 60 posto nije bilo suočeno sa smanjenjem mirovina u prošlogodišnjem valu ekonomskih i fiskalnih reformi kad su umanjene mirovine i plaće u javnom sektoru.

Vučić je naveo da je, iako minimalno, dobijeno povećanje za umirovljenike veće od onoga što je tražio MMF s kojim su razgovori “bili veoma teški ali je dogovor na kraju ipak postignut”, budući je učinjen “ustupak MMF-u povećanjem akcize na gorivo”. “Na veoma smo dobrom putu, sigurnom i stabilnom, i zato smo napravili fiskalni prostor da povećamo plaće i mirovine. Ne pričam o kratkoročnim davanjima, već o dugoročnom rješenju” rekao je Vučić.

Međunarodni monetrani fond odobrio je Srbiji stand by aranžman iz predostrožnosti 23. veljače vrijedan 1,2 milijarde eura, a obuhvaća strukturne reforme, mjere štednje, financijsku i fiskalnu konsolidaciju, te smanjenje proračunskog deficita. Srbija je i u prethodnim revizijama dobila pozitivne ocjene.

You may also like

0 comments