Vučić najavio elektroprivrednu ekspanziju u BiH i Crnu Goru. Vrdoljak sa sličnim ambicijama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da “Elektroprivreda Srbije” neće biti privatizovana, već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Najavio je i da će se, možda, udružiti sa njima. “Želim da najavim da mi imamo drugačije planove za EPS.

Ne želimo da ga prodajemo i ne želimo da ga privatizujemo. Želimo da proširimo svoj uticaj, da razgovaramo sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom”, rekao je Vučić. Ministarstvo energetike analizira koliko bi ovaj potez, zaista, bio dobar. “Analiza će biti gotova za nekoliko mjeseci. Vrijednost tog posla ogleda se u tome što bi EPS postao ozbiljan igrač u regionu. Sada prvo moramo da uradimo reorganizaciju u saradnji sa MMF-om, kako bi se ostvarile uštede i kako bi EPS mogao da se osloni na sopstvene prihode”, rekao je ministar, Aleksandar Antić.

I hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ima slične ambicije. Već je nekoliko puta najavljeno da bi HEP trebao postati regionalni igrač preuzimanjem kompanija u zemljama bivše Jugoslavije. No, osim tih općenitih najava, ništa konkretno nismo mogli čuti. (Energetika.ba)