Vučić i Kurtz u Beču o migrantskoj krizi

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izrazio je u petak u Beču, tijekom posjeta srbijanske delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, zahvalnost svoje države Srbiji na doprinosu u smanjenju vala migranata, prenose agencije.

“Zatvaranje balkanske rute donijelo je osjetno smanjenje broja migranata koji su tim putem dolazili u Austriju”, rekao je Kurz novinarima, primijetivši da je Srbija to učinila u trenucima u kojima je u Europskoj uniji bilo značajnih otpora ideji o zatvaranju te rute, prenosi agencija Tanjug.

“Hvala što ste i u fazi otpora bili uz nas”, dodao je austrijski ministar, posebno zahvalivši premijeru Vučiću koji je i danas ponovio da je Srbija i dalje spremna podržati Austriju u održavanju niske razine priljeva migranata.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić naglasio je da je premijer Vučić stigao u posjet Austriji dan nakon izbora nove vlade, što pokazuje koliku važnost ima uloga Austrije i ministra Kurza u regionalnim odnosima, te koliku važnost Srbija pridaje Beču.

Podsjetio je da je Austrija za Srbiju velik i značajan ekonomski partner, te je izrazio nadu da će Austrija nastaviti s podrškom putu Srbije u Europsku uniju. “Očekujemo i nadamo se da će Austrija doprinijeti smirivanju tenzija u regiji. Srbija će igrati konstruktivnu ulogu i biti faktor stabilnosti jer je to u našem zajedničkom interesu”, dodao je Dačić.

Srbijanski premijer Vučić kasnije tijekom dana susrest će se sa svojim austrijskim kolegom, kancelarom Christianom Kernom.

You may also like