Home Bosna i Hercegovina Vučić i Čović vjeruju u bolje odnose Hrvatske i Srbije

Vučić i Čović vjeruju u bolje odnose Hrvatske i Srbije

by Agencije

Srpsko-hrvatski odnosi bit će ubuduće znatno bolji jer za to ne postoje suštinske prepreke, jedno je od zajedničkih uvjerenja srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića nakon sastanka u četvrtak u Beogradu.

“Obojica smo izrazili nadu i uvjerenje da će srpsko-hrvatski odnosi u budućnosti biti značajno bolji, a da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje”, rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakog razgovora s Čovićem.

I hrvatski član Predsjedništva BiH ocijenio je da će odnosi Srbije i Hrvatske vrlo brzo biti mnogo bolji. “Ono što nas danas razdvaja, vrlo brzo neće”, rekao je Čović, napominjući da će u Hrvatskoj idućeg tjedna biti završena predizborna kampanja.

Čović je, ogovarajući na pitanja novinara o tenzijama u odnosima Zagreba i Beograda posljednjih mjeseci, istaknuo da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene.

“Zato to ne bih komentirao. A i moja je obveza brinuti o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj vrlo će brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mjesto”, uvjeren je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH ocijenio je da ovaj prostor “ima budućnost”, te da je “mnogo stvari koje narode vezuju”, a nada se da “neće biti mnogo onih koji nas razdvajaju”.

“Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih mijenjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti”, rekao je Vučić, naglasivši da se to postiže prije svega “iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom suradnjom” koja je i do sada bila korektna.

“Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata”, ponovio je Vučić, uz ocjenu da su takvi odnosi “uvijek ljekoviti”.

Naglasivši da će se dobra suradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primjetio da je to nešto “dobro i važno u vrijeme ne baš zavidne stabilnosti”.

Vučić je, nakon današnje izjave državnog vrha Srbije da ne podupire referendum u RS, ali se neće ni miješati u odluku Banja Luke, naglaio kako “Republici Srpskoj podrška i pomoć Srbije ni jedne sekunde neće izostajati”. “Nismo podržali tu odluku (o referendumu u RS), ali nismo vršili ni pritisak, niti ćemo na bilo koji način utjecati na odluku da li će referenduma biti”, rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s članom Predsjedništva BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

“Nije ovo vrijeme podjele na huškače i izdajnike”, rekao je srbijanski premijer, uvjeren da će za koji mjesec ozračje uzajamnih odnosa u BiH biti drukčije.

“Vjerujem i da će biti razgovora između Srba i Hrvata, između Srba i Bošnjaka, pa ako hoćete i između Hrvata i Bošnjaka”, rekao je Vučić ukazavši da ovakva situacija nije dobra ni za jednu stranu.

“Zbog ovoga smo bar deset investitora odvratili od ulaganja na našim prostorima. A imate manjak investicija u cijeloj Europi”, rekao je srbijanski premijer.

Related Posts