Vučić bez komentara Nikolićeve odluke da se ponovno kandidira

Najava aktualnog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića o kandidaturi za skore predsjedničke izbore izazvala je u četvtrak veliku pozornost i brojne reakcije na srbijanskoj političkoj sceni, a premijer Aleksandar Vučić, kojeg je čelništvo Srpske napredne stranke u utorak kandidiralo za tu dužnost, odbio je komentirati najavljeni Nikolićev ulazak u izbornu utrku.

Na pitanje o kandidaturi Tomislava Nikolića, nakon vijesti o njegovoj odluci da se ponovno kandidira, Vučić nije htio dati nikakav komentar, prenosi agencija Tanjug.

Koalicijski partner Vučićevih naprednjaka, socijalisti (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića, usprotivili su se pak Nikolićevoj kandidaturi, koju je Dačić nazvao “sramotnom” te ocijenio da je usmjerena protiv Vučića. “Više puta sam isticao da je za Srbiju najbolje da se sačuva politička stabilnost kandidaturom čovjeka koji uživa najveću podršku naroda, a to je nesumnjivo Vučić”, rekao je Dačić, ocijenivši da predsjednički izbori nisu Olimpijske igre pa da važi krilatica “važno je sudjelovati”.

Potporu Vučiću potvrdio je i drugi koalicijski partner, čelnik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

“Svatko u Srbiji ima se pravo kandidirati, ali samo jedan jedini kandidat – Aleksandar Vučić, zaslužuje povjerenje građana Srbije”, izjavio je Marković, poručivši da je Vučić Srbiju “pomirio s posvađanim državama u svijetu” i da u zemlju u posljednje četiri godine dolazi sve veći broj investitora te da se “taj kontinuitet ne smije zaustaviti”.

S druge strane, oporbena Demokratska stranka (DS) traži da Vučić podnese ostavku na dužnost premijera, kako što je Srpska napredna stranka zahtijevala od pučkog pravobranitelja Saše Jankovića da se povuče s dužnosti poslije objave svoje predsjedničke kandidature, što je Janković i učinio.

Vođa konzervativnog pokreta Dveri i predsjednički kandidat Boško Obradović pozvao je pak Tomislava Nikolića  da bude “svjedok pokajnik” i kaže “sve što zna o vlasti Aleksandra Vučića”. Prema njegovim riječima, izlazak Velimira Ilića (Nova Srbija) i Tomislava Nikolića s “broda koji tone” ima smisla “samo ako otkriju sve što znaju o sustavu vlasti kojem su služili”.

Nikolić odluku o kandidaturi donio na proslavi rođendana

Beogradski elektronički mediji objavili su u srijedu navečer da će se predsjednik Tomislav Nikolić ponovno kandidirati na skorim predsjedničkim izborima, a ta je vijest potvrđena za B92 u Nikolićevu uredu nakon što su je objavili ruski internet portal “Sputnjik” i regionalna TV N1.

Odluku da uđe u izbornu utrku Nikolić je, navodno, donio u srijedu navečer “na proslavi svog 65. rođendana”, naveo je “Sputnjik”, a mediji su prenijeli Nikolićevu poruku na Twiteru: “Nema uzmicanja ni povlačenja”.

Nikolić je ranije u srijedu izjavio kako nije iznenađen ishodom glasovanja u utorak, na sastanku čelništva Srpske napredne stranke (SNS), čiji je bio predsjednik prije izbora za predsjednika države, koje je odlučilo na predsjedničkim izborima kandidirati čelnika SNS i aktualnog premijera Aleksandra Vučića.

Na pitanje postoji li mogućnost da ne surađuje s Vučićem bude li Vučić kandidat, Nikolić je tada odgovorio: “Ne postoji”.

Predsjedništvo SNS u utorak je jednoglasno odlučilo za predsjednikа kandidirati Aleksаndrа Vučićа, a tu je odluku on kasnije za RTS komentirao riječima da bez potpore predsjednika Nikolića ništa ne bi mogli uraditi i da je to njegova “povijesna uloga”.

Nikolić, s druge strane, u nekoliko izjava posljednjih mjeseci nije krio želju da ponovo bude predsjednik države ustvrdivši kako ne zna tko bi bolje od njega obnašao tu dužnost. U utorak je pak izjavio da Vučić može pobijediti, čak i lakše od njega, ali da ipak i on to može.

Osim Vučića, kojeg će kandidirati vladajuća SNS, do sada su kandidature najavili vođa radikala Vojislav Šešelj, bivši ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, donedavni pučki pravobranitelj Saša Janković te čelnik konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović.

Vučićevu kandidaturu podržale su i članice vladajuće koalicije – socijalisti Ivice Dačića, Jedinstvena Srbija, Dragana Markovića Palme i Pokret socijalista, Aleksandra Vulina.

(Agencije)

You may also like

0 comments